Župan Janković vandalizem povezuje s sobotnim shodom na Kotnikovi ulici v podporo beguncem. Fašizem se očitno ponavlja, glede na dogodke ocenjuje župan. Foto: BoBo
Župan Janković vandalizem povezuje s sobotnim shodom na Kotnikovi ulici v podporo beguncem. Fašizem se očitno ponavlja, glede na dogodke ocenjuje župan. Foto: BoBo
false
"Vi uničujete naše, mi uničujemo vaše," je pisalo na listu, ki je bil ovit okoli kamna. Foto: MMC RTV SLO
false
Škoda je bila storjena tako na stavbi magistrata (na sliki) kot na poslopju Hale Tivoli. Foto: MMC RTV SLO
false
Na Hali Tivoli je bilo uničenih več stekel. Foto: MMC RTV SLO

V soboto nekaj pred polnočjo so namreč neznanci na magistratu razbili okno vratarnice pri vhodu, pri čemer so uporabili večji kamen in petardo. Zraven so poslali napis "Vi uničujete naše, mi uničujemo vaše" ter podpis 1988.

Podobno dejanje so storilci proti jutru izvedli še v Hali Tivoli. Po besedah direktorice Javnega zavoda Šport Ljubljana Tatjane Polajnar so storilci razbili sedem močnih termopanskih stekel na centralnem kopališču Tivoli in tri stekla na poslovnem delu Hale Tivoli, kamenje pa je bilo ovito v isto sporočilo, kot so ga prejeli na magistratu.

Gre za napad na svobodo in demokracijo, je poudaril Janković, ki je prepričan, da sta vandalski dejanji posledica sobotnega shoda na Kotnikovi, na katerem so izrazili podporo beguncem. "Sobota je bila dan ponosa za Ljubljano, dan, ko so Ljubljančani na Kotnikovi pokazali, da želijo odprto mesto, mesto strpnosti, solidarnosti," je dejal Janković.

Župan je dejal, da so kamere posnele tiste, ki so se v tem času gibali ob hali, je povedal Janković. Po njegovih besedah gre za mlajša moška. Prepričan je, da ima policija dovolj gradiva, da bo lahko našla izgrednike. Kot je še pojasnil, navijaške skupine trdijo, da je njihov podpis zlorabljen in da ni nastal pri njih. 1988 je sicer leto nastanka navijaške skupine Olimpije Green Dragons.

"Fašizem se ponavlja"
Pri tem je nastala škoda še najmanjši problem, je dejal Janković. "Starejši so to doživeli pred nekaj več kot 80 leti, ko se je začel tak pohod po Evropi, in sedaj se očitno ta fašizem ponavlja," je posvaril, policijo pa je pozval, da se preiskave resno loti in čim prej poišče storilce.

"Potruditi se moramo, da takšne zadeve v kali zatremo," je poudaril Janković. Ljubljana bo še naprej ostala odprto mesto, mesto heroj, je dejal in dodal, da dokler bo župan, v Ljubljani ne bo domobranskih spomenikov. Nadzora sicer ne bodo poostrili, saj je prepričan, da bo Ljubljana stopila proti takim vandalom.

Zahvala prebivalcem mesta za odnos do beguncev
Ljubljančankam in Ljubljančanom se je Janković zahvalil za njihov odnos do migrantov, shod na Kotnikovi in za podporo, ki so jo izrekli ljudem, ki so v stiski in ki bežijo iz svojih držav zaradi vojn in nesreč. Mesto je ponudilo bivanje šestim otrokom migrantov brez staršev, je dejal.

Župana sicer žalosti predlog NSi-ja za razpravo o nastanitvi migrantov v Ljubljani, ki bo na seji mestnega sveta prihodnji mesec. Spomnil je na papeževe besede, pri nekaterih članih NSi-ja pa je po Jankovićevi oceni "očitno krščanstvo le na jeziku, v srcu pa tega ne čutijo".