MOL je moral letos potrditi že drugi rebalans proračuna. Foto: Anže Zadravec
MOL je moral letos potrditi že drugi rebalans proračuna. Foto: Anže Zadravec
Jernej Pavlin
Jernej Pavlin je s kmaero znova razburkal sejo mestnega sveta. Foto: BoBo

Že drugi letošnji rebalans mestnega proračuna, ki so ga tudi potrdili, predvideva prihodke občine v vrednosti 261,5 milijona evrov ter odhodke v vrednosti 259,1 milijona evrov. Obe številki sta sicer nižji od tistih, predvidenih v prvem rebalansu letošnjega proračuna.

Mestni svetnik Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek je občini očital, da je prihodke in odhodke napačno načrtovala za 20 odstotkov. Svetnica SD-ja Breda Brezovar Papež pa je dejala, da so rebalans napovedali že pred časom, in opozorila na počasno črpanje evropskih sredstev.

Kucler Dolinar: Za zjokati se tudi brez solzivca
Po mnenju Jerneja Pavlina (SDS) se še ni zgodilo, da bi neko zakonodajno telo v enem letu pripravilo dva rebalansa. "Če se je to kdaj zgodilo, se je zato, ker se je zamenjala izvršilna veja oblasti. Z drugim rebalansom letos se ljubljanska občina uvršča na seznam čudnih občin," je povedal in dejal, da se v rebalansu kaže nerealno načrtovanje.

Kritična je bila tudi svetnica NSi-ja Mojca Kucler Dolinar, ki je dejala, da v rebalansu ne gre iskati razlogov za veseli december. "Kdo bi celo dejal, da bi se nad tem rebalansom lahko zjokali celo brez solzivca," je povedala.

Svetniki so nato potrdili tudi rebalans finančnega načrta Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana za letos. Sklad z rebalansom načrtuje prejemke v vrednosti 12,8 milijona evrov, kar je 96 odstotkov načrtovanih s prvim rebalansom. Skupne izdatke pa načrtujejo v vrednosti 11,5 milijona evrov, kar je 92 odstotkov prvotno načrtovanih.

Spet zaplet s kamerami
Sicer pa je začetek tokratne seje ponovno zaznamovalo snemanje, saj so svetniki SDS-a na sejo prinesli kamero. Pavlin je snemanje seje obrazložil s tem, da uresničujejo obveščanje javnosti o delu mestnega sveta. Poudaril je, da od tega ne nameravajo odstopiti, in dodal, da ljubljanska občina že sama ugotavlja, da snemanje ni prepovedano. "Ne vidim, kje je težava nadzora javnosti nad delom mestnega sveta," je povedal.

Podžupan Aleš Čerin mu je odvrnil, da očitno ne pozna niti prve črke demokracije. "Ta pravi, da je tisto, kar večina sklene, za vse obvezno," je povedal in dodal, da so svetniki 11. novembra izglasovali, da Pavlin seje ne sme snemati. Pri tem je dejal, da Pavlin ne bo dosegel, da bodo sejo spet prekinili. "Pozivam vas, če ste res tak demokrat in prisegate na to, kar večina sklene, da kamero ugasnete," je dejal Čerin. A Pavlin tega ni storil, seja pa se je nadaljevala.