Poplave v Sečovljah. Foto: Breda Krajnc
Poplave v Sečovljah. Foto: Breda Krajnc
Poplave v Sečovljah
Glavni vzrok za poplave pa je bila strunjanska rečica, ki je prestopila bregove. Foto: Breda Krajnc

Strunjančani, ki živijo na poplavno ogroženem območju, so ogorčeni. V noči na sredo je blatna voda zalila trinajst hiš. V spodnjih prostorih hiše Zinke Vinko je, denimo, narasla na 40 centimetrov.

Domneva, da je eden od razlogov tudi slabo načrtovana prenova ceste in meteorne kanalizacije: "Mi smo prej vsi upali, da bo to zdaj res boljše, zdaj pa smo videli, da je še slabše, kot je bilo."
Da doslej izvedeni protipoplavni ukrepi niso zalegli, ugotavlja tudi Zdravko Sirk, ki mu je voda razdejala stanovanje: "Vode je bilo od 25 do 30 centimetrov. Te višine ni bilo še do zdaj. Voda ni odtekala. Če je bilo prej bolje, pomeni, da je po preureditvi slabše."
V piranski občini dejansko potrjujejo domnevam krajanov. Kriva pa ni nestrokovnost, zagotavljajo, temveč dejstvo, da vsi načrtovani protipoplavni ukrepi še niso izvedeni zaradi visokih stroškov in dolgotrajnih postopkov pridobivanja služnosti. Odgovorna za stike z javnostjo Slavica Tucakov: "Ukrepi za izboljšanje poplavne varnosti, ki jih je občina Piran že izvedla, preprosto niso bili kos tako ekstremnemu padavinskemu dogodku."
Doslej so postavili novo meteorno kanalizacijo z večjimi profili od prejšnje in uredili kanal za odvajanje zalednih voda. Glavni vzrok za poplave pa je bila strunjanska rečica, ki je prestopila bregove. Protipoplavni nasip je predviden šele v četrti fazi. Slavica Tucakov je pojasnila:
"To območje bo poplavno zavarovano po izvedbi vseh faz in takrat bo tudi Strunjan zavarovan pred stoletnimi vodami."
Na piranski občini zagotavljajo, da bodo postopke pospešili. Načrtovane protipoplavne ukrepe v Strunjanu bodo nadaljevali naslednje leto, datuma dokončanja vseh del pa še ne morejo napovedati.
Lea Širok, Radio Koper