Po prepričanju tožilstva naj bi bil sporen javni razpis za prenovo semaforjev v Mariboru prirejen tako, da je bila kot najugodnejši ponudnik izbrana prav Iskra, vrednost posla pa se je z začetnih 5,6 milijona evrov podražila na okoli 30 milijonov evrov. Foto: BoBo
Po prepričanju tožilstva naj bi bil sporen javni razpis za prenovo semaforjev v Mariboru prirejen tako, da je bila kot najugodnejši ponudnik izbrana prav Iskra, vrednost posla pa se je z začetnih 5,6 milijona evrov podražila na okoli 30 milijonov evrov. Foto: BoBo

Kot je ob prebiranju obtožnice povedala tožilka Katja Arnuš, ta nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju očita zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, takratnemu in zdajšnjemu vodji mestnega urada za komunalo, promet in prostor Viliju Eisenhutu, Tomažu Vrčku iz Iskre Sistemov ter direktorju Inštituta za javno-zasebno partnerstvo Boštjanu Ferku pa pomoč pri omenjenem kaznivem dejanju.

Po prepričanju tožilstva naj bi bil sporen javni razpis za prenovo semaforjev v Mariboru prirejen tako, da je bila kot najugodnejši ponudnik izbrana prav Iskra, vrednost posla pa se je z začetnih 5,6 milijona evrov podražila na okoli 30 milijonov evrov.

Pri tem naj posel sprva zaradi bližajočih županskih volitev ne bi vključeval prekrškovnega sistema, ki je tako zelo vznemiril Mariborčane, da so z vstajami Kanglerja prisilili k odstopu.

Kangler sojenje označil za politični proces
Tako kot za njim tudi vsi preostali soobtoženi je nekdanji mariborski župan v skoraj dvournem zagovoru še enkrat zavrnil vse očitke in sojenje označil za politični proces. Ob tem je kar nekaj časa namenil očitkom na račun po njegovem mnenju spornih postopkov kriminalistov, pa tudi na račun okrožnega in višjega sodišča, ki sta njegove pritožbe glede tega zavrnila.

Kot že večkrat v preteklosti je glede obtožnice dejal, da zanj ni sporno, če je kot župan sprejel predstavnike nekega podjetja, s katerimi se je srečal le enkrat, pa še to za 15 ali 20 minut in ob prisotnosti še nekaterih predstavnikov mestne občine. "Če tožilstvo prinese en dokaz, da sem kakor koli vplival na odločitev, me lahko takoj odpeljete v zapor," je dejal Kangler.

Sanjalo se mu ni, da bodo ujeli 5.000 kršilcev dnevno
Nekdanji župan je spomnil, da so se projekta lotili zgolj zato, ker je mestna občina vsako leto odštela vsaj pol milijona evrov za vzdrževanje dotrajanega semaforskega sistema. Kategorično je zavrnil trditve, da naj bi bilo načrtovano, da se denar od izrečenih kazni steka neposredno Iskri, pač pa v celoti v občinski proračun, res pa je, da bi bil to namenski denar za pokrivanje investicije.

"Če bi jaz postavljal radarje, bi ti zagotovo stali pred šolami, vrtci in tam, kjer se zgodi največ nesreč. Ampak v to se nisem spuščal, o tem je odločala stroka. Sanjalo se mi ni, da bo v enem dnevu sistem zabeležil 5.000 kršiteljev. Kot župan bi bil najbolj vesel, če ne bi niti enega, vsekakor pa za kaj takega ne morem biti kriv," je še dodal Kangler. Spomnil je, da imajo podobne sisteme tudi v drugih evropskih mestih.