Ljubljanski župan Zoran Janković je zaskrbljen zaradi prihajajoče zime. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljanski župan Zoran Janković je zaskrbljen zaradi prihajajoče zime. Foto: MMC RTV SLO

Stečaj CPL-ja je v negotovost pahnil tudi njegovo hčerinsko podjetje, družbo KPL, ki ima koncesijo za izvajanje zimske službe v Ljubljani. Družba uporablja svoja vozila in ima svoje podizvajalce, MOL pa skrbi, da bi se tudi premoženje KPL-ja lahko znašlo v stečajni masi CPL-ja.

"Če zasežejo vozila, bo katastrofa"
"Bojimo se te zime",
je tako dejal ljubljanski župan Zoran Janković in dejal, da upa, da vozil za izvajanje zimske službe nihče ne bo zasegel. "Ker če se nam to zgodi, bo pa res katastrofa," je dodal.

MOL na dogajanje v stečajnem postopku nima vpliva, lahko le prevzame dejavnost KPL-ja v okviru ljubljanskega javnega holdinga. KPL-jeve delavce bi lahko prevzeli takoj, težava pa so vozila, ki se uporabljajo, saj morajo biti prilagojena za tlakovano površino. "Če jih ne bo na javni dražbi, ne vem, kje jih bomo kupili," je dejal Janković in dodal, da upa, da bo družba v stečaju sklenila dogovor z upniki, saj, kot je prepričan, z zaseženimi vozili "ne bi imeli česa početi".

Če bi prišlo do zasega vozil, mesto ne bi bilo očiščeno, KPL bi šel v stečaj, upniki pa ne bi imeli več na koga pritisniti, je svoja predvidevanja razgrnil župan in dodal, da je zato bolje, da se dogovorijo. Kdo so upniki, Janković ne ve.

Sodišče je sicer sprva dovolilo prodajo premoženja CPL-ja, v katerem je tudi KPL, a je nato odločitev preklicalo. Stečajni upravitelj Veljko Jan, ki je dražbo napovedal še pred poletjem, naj bi novo sklical že novembra, je še pojasnil župan in dodal, da o morebitnem kupcu KPL-ja ne ve ničesar.

Lani so bile vse ceste prevozne
KPL za prevoznost Ljubljane skrbi prek koncesijske pogodbe, MOL pa mu plačuje na račun podjetja KPL Rast, je potrdil Janković, ki je še zatrdil, da je pogoj plačila redno izplačilo plač zaposlenim in podizvajalcem, kar naj bi MOL tudi preverjal. Janković je še dejal, da KPL v času potrebe čisti 24 ur na dan, in dodal, da lani v Ljubljani kljub močnemu sneženju ni bilo niti ene neprevozne ceste.