Med za kitajski trg zanimive izdelke sodijo tudi trdi siri. Foto: BoBo
Med za kitajski trg zanimive izdelke sodijo tudi trdi siri. Foto: BoBo
Kitajci v Kobaridu

Delegacijo sestavljajo predstavniki srednje velikih podjetij iz različnih panog, od gradbeništva prek elektronske industrije do turizma. Predsednik gospodarske zbornice iz Hongkonga George So je dejal: "Mislim, da ima Slovenija priložnost za izvoz do okolja prijaznih izdelkov – vsega , kar je povezano z zelenim, denimo z obdelavo odpadkov in vodnimi viri. Obiskali smo tudi Fructal. Po omilitvi pravila enega otroka nas zanima otroška hrana. Še ena dobra priložnost za izvoz so vina."

Podobno razmišlja tudi kobariški podžupan Marko Miklavič, ki kot podjetnik že posluje s Kitajsko. Obisk je v glavnem prav njegova zasluga."Na Kitajskem si želijo kakovostnih izdelkov, in to je priložnost za naša podjetja, da začnejo izvažati na Kitajsko, ne pa uvažati," je prepričan.

Zametki poslovanja sicer že obstajajo. Svojo proizvodnjo na Kitajskem imajo številna slovenska podjetja, drugi od tam uvažajo. Peter Mašera že 12 let uvaža medicinske izdelke za enkratno uporabo in pravi: "Kakovost imajo, vendar jo je treba stalno pregledovati. Treba jih je tudi opominjati, da se lahko izboljša."

Davor Ohojak iz podjetja Lescom je prav pretekli mesec podpisal pogodbo z enim od kitajskih podjetij: "Govorimo najprej o izvozu lesa, polizdelkov, sestavnih delov za izdelavo pohištva, potem pa o uvozu samega pohištva iz Kitajske v Evropo. Prihodnji teden bomo izvozili prve tri zabojnike. Počakali bomo na odziv, potem pa bomo septembra začeli delati s polno paro."

Delegacija si bo jutri ogledala še Letriko v Bovcu in Bled, nato pa bo vrnila domov.

Kitajci v Kobaridu