Na Studencu so že 14. pripravili Martinovo povorko. Foto: Goran Rovan
Na Studencu so že 14. pripravili Martinovo povorko. Foto: Goran Rovan
Prikazali so tudi krst mošta v vino. Foto: Goran Rovan
Martinova povorka na Studencu

Na Studencu v sevniški občini na Martinovo soboto vsako leto pripravijo Martinovo povorko, v kateri člani tamkajšnjega društva vinogradnikov prikažejo vinogradniška opravila, ki so jih nekoč in jih še danes opravljajo v vinogradih, ter šege in navade, povezane z delom v vinogradu in v vinski kleti. Prireditev, ki vsako leto privabi veliko obiskovalcev, je postala že tradicionalna, saj so jo letos pripravili že 14.

V etnološki povorki, ki jo je tokrat motil dež, zato je bilo tudi manj obiskovalcev, je sodelovalo veliko vinogradnikov iz vseh vasi krajevne skupnosti Studenec. Ti so prikazali dela in običaje na temo vinogradništva od časov naših pradedov in babic do današnjih dni. Povorka je bila še daljša kot lani, vinogradniki so število svojih vozov povečali, tako so jih samo vaščani Arta pripravili kar šest in na njih prikazali vse od oranja in kolitve do prešanja in likofa.

Letos so organizatorji svoj dosedanji program prireditve še nadgradili in razširili, tako da bi lahko zadovoljili pričakovanja vseh in tudi najzahtevnejših obiskovalcev. Aktiv žena Studenec je v dvorani tamkajšnjega gasilskega doma pripravil kulinarično razstavo. Tam je potekala tudi pokušnja mošta in vin domačih vinogradnikov, na ogled pa so postavili tudi čebelarsko razstavo. Kljub dežju so pod pokritim šotorom pripravili še vinogradniške igre in tekmovanje v kuhanju v kotlih. Narejene jedi so seveda razdelili med obiskovalce, ti pa so jih ocenili in izbrali najboljšo.

Martinovo je največji praznik vinogradnikov
Martinovo je 11. novembra, in to je največji praznik vinogradnikov in vinarjev. Gre za jesenski zahvalni praznik predkrščanskega izvora, ki ga slavijo skoraj povsod po Sloveniji. Po ljudskem izročilu je god sv. Martina jesenski pust, ko se mošt spremeni v vino. Na ta dan so včasih pastirji pripravljali obredna slavja, ki so bila zahvala za uspešno pašo in blagoslov. Zdaj vinogradniki praznujejo le ta zanje največji praznik, včasih pa so bili vinogradniški patroni še sv. Janez (23. decembra) in sv. Urban (25. maja).

Za MMC Goran Rovan

Martinova povorka na Studencu