Tudi letos je, tako kot lani, najboljši golaž pripravila domača ekipa Kmečke Pepce. Foto: Suzana Vahtarić
Tudi letos je, tako kot lani, najboljši golaž pripravila domača ekipa Kmečke Pepce. Foto: Suzana Vahtarić
false
Sejem s pridihom preteklosti. Foto: Suzana Vahtarić
false
Potomko najstarejše trte, ki raste ob občinski stavbi, je pomagala obrezati vinska kraljica Slovenije Sara Stadler. Foto: Suzana Vahtarić

Kuhalo ga je osemnajst ekip, iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije, v vsaki ekipi mora biti po pravilih tudi godovnik. V tradicionalnem sejemskem središču se je na stojnicah predstavilo okoli 50 ponudnikov iz bližnje in širše okolice, s kmečkimi dobrotami in izdelki domače obrti ter drugimi zanimivimi podeželskimi izdelki.

Po mnenju komisije so absolutne favoritke -domače Kmečke Pepce - tako kot lani tudi letos upravičile zmago, sledili sta dve ekipi iz sosednje brežiške občine Rdeči Vragi in Bubka Bar, zlato pa sta osvojili še ekipi iz pobratenega Heimschuha in ekipa Pr'bučki. Kar deset ekip je osvojilo srebro in tri bronasta priznanja.

Gostinec Srečo Kunst je povedal, da so se prireditve udeležile ekipe od Heimschuha v Avstriji do Bošnjakov na Hrvaškem. Poudaril je, da so ljudje lepo sprejeli novost zadnjih dveh let, in se jih vse več napravlja v oblačila iz petdesetih in šestdesetih let oz. z "vintage noto". Vtisi so izredni, otroci so uživali v bralnem kotičku in delavnicah, zabavala sta jih klovna uličnega gledališča, društvo prijateljev mladine je skrbelo za animacije. Kar nekaj novosti je bilo, obiskali so jih starodobniki, pripravili so "vintage frizeraj in šminkeraj" ter šolo svinga.

Na otvoritvi je nastopila domača godba na pihala Orlica, zbrane je v čakanju na pokušino golažev zabaval D'Palinka bend. Med prireditvijo je vinogradniško društvo z domačinko Saro Stadler, ki letos nosi naziv Slovenske vinske kraljice, opravilo rez najstarejše trte, ki se vzpenja po občinski stavbi. S soncem obsijano nedeljo pa so obiskovalci s pridom izrabili za sprehod med stojnicami in kuharskimi kotički sodelujočih ekip, ki se vedno potrudijo tudi v okraševanju svojih tekmovalnih prostorov.