Marušiču očitajo, da je brez pooblastil, mimo statuta in zakona o javnem naročanju, z odvetnikom Velimirjem Cugmasom sklenil pogodbo o pravnem svetovanju. Foto: BoBo
Marušiču očitajo, da je brez pooblastil, mimo statuta in zakona o javnem naročanju, z odvetnikom Velimirjem Cugmasom sklenil pogodbo o pravnem svetovanju. Foto: BoBo

Kriminalisti se opirajo na zaseženo dokumentacijo, ki, kot kaže, močno bremeni četverico osumljenih. Odvetnik UP-ja Velimir Cugmas je osumljen napeljevanja k zlorabi položaja, ovadena pa sta še dekanja FAMNIT-a Klavdija Kutnar in direktor univerzitetnega Inštituta Andrej Marušič Vito Vitrih.

Marušiču očitajo, da je brez pooblastil, mimo statuta in zakona o javnem naročanju, z odvetnikom Velimirjem Cugmasom sklenil pogodbo o pravnem svetovanju, potem ko je Cugmas, ki je ovaden za napeljevanje k zlorabi položaja, Marušiču priskrbel nabor odvetnikov, ki naj jih FAMNIT povabi v postopku zbiranja ponudb.

Kriminalisti: Cugmas Marušiču izstavil račun, še preden je bil izbran
Odvetnika, ki ju je predlagal Cugmas, sta njegova znanca, prihajata, tako kot on, iz Slovenskih Konjic, eden ima odvetniško pisarno streljaj od Cugmasove, drugi pa je bil tri leta celo zaposlen v Cugmasovi pisarni.

Oba odvetnika sta oddala višjo ponudbo od Cugmasove, zato so preiskovalci prepričani, da je bil izbor vnaprej dogovorjen, Marušič pa je javno zbiranje ponudb odredil zgolj zato, da je zadostil formalnostim. Bil je tudi eden izmed dveh članov razpisne komisije, pritožba nad izborom ni bila mogoča.

Dokaz, da sta se Marušič in Cugmas vnaprej dogovorila, je za kriminaliste tudi datumsko sosledje; Cugmas je pravne storitve za Marušiča opravljal že pred oddajo javnega naročila in pred podpisom pogodbe, za kar je tudi izstavil račun, eno izmed pogodb pa je pripravil že istega dne, ko je bil uradno obveščen o izboru.

Izročilno pogodbo plačala fakulteta
Marušič je Cugmasu omogočil poseben status; bil je edini od odvetnikov, ki so opravljali pravne storitve bodisi za članice bodisi za univerzo, ki je za svetovanje Marušiču prejemal mesečni pavšal. Izplačila za druge pravne storitve so mu izplačevali po odvetniški tarifi in kot ugotavlja policija, celo brez obvezne objave naročila na javnem portalu, ko je znesek presegal 40 tisoč evrov. Tako je Marušič Cugmasu izplačal enkrat 96 tisoč evrov in drugič 67 tisoč evrov, ne da bi naročilo objavili v skladu z zakonom.

Cugmas pa, kot kaže, pravnih nalog ni opravljal samo za Marušiča - dekana, pač pa tudi za Marušiča - državljana. V zaseženi dokumentaciji so preiskovalci našli računa, ki ju je Cugmas izstavil FAMNIT-u, ko je za Marušiča pripravil dve pogodbi o dedovanju. Cugmas je pravno svetoval tudi v zadevi, ki se je nanašala na Marušičevega brata, račun v znesku 1.000 evrov je izstavil rektoratu UP-ja, nato pa so ga preknjižili na FAMNIT, navaja ovadba.

Ročni dopisi in antidatiranje? Toži in služi.
Ko se je Marušič leta 2012 povzpel na rektorski stolček, je s Cugmasom sprva sklenil aneks k prvotni pogodbi. Aneks sta nato preklicala v novi pogodbi, ki pa po njunih besedah tudi ni bila veljavna, čeprav je Cugmas prejemal izplačila na njeni podlagi. Preiskovalci ugotavljajo, da sta se šla po domače; izpustila sta protikorupcijsko klavzulo, dogovor o višini odvetniške nagrade sta ročno popravila, na pogodbo pa, prav tako ročno dopisala, da ne velja več, čeprav so priče izpovedale, da ročnega pripisa neveljavnosti tam nikoli ni bilo, zato kriminalisti sklepajo, da je nastal pozneje, po lanski hišni preiskavi.

Cugmas, ki je do zdaj z UP-jem zaslužil že blizu 300.000 evrov, z javnimi institucijami pa milijon 400 tisoč evrov, na primorski univerzi še vedno prejema mesečni pavšal v znesku 2.400 evrov, nezanemarljive zneske pa si zaračunava tudi po odvetniški tarifi. Poleg tega si je že od začetka zaračunaval kilometrino iz Slovenskih Konjic, urnino, odsotnost iz pisarne, nagrade za ovadbe in tožbe zoper državne institucije, kot je ministrstvo za šolstvo, podjetja, novinarje, zaposlene ...

"Kazenska ovadba je šele naznanilo nekega suma, ki ima lahko elemente kaznivega dejanja, in vi veste, da to traja že dve leti," je ovadbo za TV Slovenija skopo komentiral Cugmas, ko smo ga skupaj z rektorjem ujeli pred koprskim sodiščem. Rektor je mimo kamere odhitel brez besed.

Rudi Bučar brez stroškovnega mesta
Čeprav trdi, da je vse potekalo zakonito, pa ovadba močno obremenjuje tudi dekanjo FAMNIT-a Klavdijo Kutnar, ki naj bi na prikrit in nezakonit način maja 2013 organizirala matematično konferenco, v bistvu pa je šlo za rektorjevo rojstnodnevno zabavo. Kutnarjeva je mimo javnega naročila in brez odobritve strokovnih služb ter nedoločenega stroškovnega mesta odredila, da se iz sredstev fakultete za matematiko plača tisk katalogov, nastop Rudija Bučarja in glasbene skupine, najem mestne športne dvorane, degustacijo v vinski kleti, torto, pogostitev, večerjo v enem izmed gostišč ter prenočitve gostov.

10 tisočakov preskoči na PH krivulje ...
Ko je prišla zadeva v javnost in se je, navajajo preiskovalci, Kutnarjeva zavedala svojega nezakonitega ravnanja, je del stroškov - 950 evrov - poravnala sama, preostalo pa je ob pomoči soovadenega direktorja Inštituta Andrej Marušič (IAM) Vita Vitriha z internimi računi preknjižila na IAM, in sicer na raziskovalne projekte Hamiltonski cikli v točkovno tranzitivnih grafih in PH-krivulje in njihove posplošitve ter druge projekte, katerih nosilca sta bila prav Klavdija Kutnar in Vito Vitrih. Za tako preknjižbo ni bilo nobene pravne podlage, s svojim početjem pa sta, ugotavljajo kriminalisti, FAMNIT-u in IAM-u povzročila dobrih 10.000 evrov škode.

Pri tem se čudijo, da revizorska hiša ABC nenamenske porabe sploh ni problematizirala. Nasprotno, sklenila je, da je bil denar za "konferenco" namensko uporabljen. Velja spomniti, da je revizijo naročila in plačala univerza sama.

Do pravnomočnosti tišina!
Na univerzi ovadbe že ob našem razkritju niso komentirali. Raje so se odločili za protinapad. Naša vprašanja so razumeli "kot poskus nadaljevanja zlorab na škodo UP-ja". Sklepajo, da je naš motiv "vnovična diskreditacija in škodovanje ugleda UP-ja".

Rektor in njegov odvetnik Cugmas sta tudi prepričana, da o ovadbi sploh ne bi smeli poročati, saj da je predkazenski postopek tajen in so zato bile ovadenim kršene ustavne pravice. Označila sta nas tudi za tajnega policijskega sodelavca, ki nezakonito zbira informacije.