Z umikom sporne navedbe ni več možnosti za interpretacije, ki bi Avstriji dale prednost pred Kobilarno Lipica. Foto: BoBo
Z umikom sporne navedbe ni več možnosti za interpretacije, ki bi Avstriji dale prednost pred Kobilarno Lipica. Foto: BoBo
Lipicanca
V Kobilarni Lipica so s preobratom zelo zadovoljni. Foto: BoBo

S tem je lipiška kobilarna prevzela vodilno vlogo pri pripravi serijske transnacionalne nominacije lipicanskih kobilarn za vpis na seznam Unesca.

Kot smo poročali junija, je Avstrija oddala prijavo za vpis španske dvorne jahalne šole na Dunaju na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine, s tem pa onemogočila prijavo šestih evropskih kobilarn lipicancev, med temi tudi Lipice, ki že nekaj časa pripravljajo skupno kandidaturo. Kot je takrat pojasnil v. d. direktorja Kobilarne Lipica Boštjan Bizjak, je šla Avstrija v prijavo dunajske jahalne šole ter klasične konjereje in konjeništva, pri čemer je v prijavi navedeno, da je avstrijska kobilarna v Pibru izvorna kobilarna lipicanca ter da vodijo izvorne knjige in centralni register lipicancev.

Dva meseca prizadevanj obrodila sadove
Kobilarna Lipica si je skupaj z ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ministrstvom za kulturo, ministrstvom za zunanje zadeve in Slovensko nacionalno komisijo za Unesco več kot dva meseca prizadevala, da bi Avstrija umaknila sporno navedbo o vodenju mednarodnega registra lipicancev, kar se je zdaj tudi zgodilo.

Ob umiku spornega določila je Bizjak zadovoljen. "Kobilarna Lipica je dejansko izkoristila dano situacijo sebi v prid in od Avstrije prevzela 'štafetno palico'. Po več kot dveh mesecih intenzivnih prizadevanj je zaščitila slovenski nacionalni interes in si zagotovila odlično pozicijo pri prizadevanjih za pridobitev statusa rejske organizacije, ko vodi izvorno rodovniško knjigo."

Kot poudarjajo v kobilarni, zdaj ni več možnosti za interpretacije, ki bi Avstriji pri Evropski komisiji dale kakršnokoli prednost pred Kobilarno Lipica pri prizadevanjih za priznanje statusa rejske organizacije, ki vodi izvirno rodovniško knjigo za lipicansko pasmo konj.

"Po informacijah, s katerimi razpolagamo, so na avstrijski strani sedaj zainteresirani za pospešitev skupne nominacije kobilarn, ki vzrejajo lipicance, in predlagajo, da Kobilarna Lipica prevzame vodilno vlogo v tej serijski transnacionalni nominaciji. Ob tem bo primarna vloga Kobilarne Lipica, to je reja in vzreja lipicancev ter skrb za kulturno in naravno dediščino, dovolj močno izpostavljena, da bo lahko kljubovala različnim interesom, ki se trenutno kažejo pri oviranju aktualnega 5,6 milijona evrov vrednega projekta prenove območja Kobilarne Lipica," zagotavlja Bizjak.

Ministrstvo za kmetijstvo, prehrano in gozdarstvo je že predlagalo sklic delovnega srečanja predstavnikov več ministrstev in drugih vpletenih institucij, na katerem se bodo dogovorili o nadaljnjih dejavnostih pri nominaciji, pri kateri naj bi vodilno vlogo prevzeli Republika Slovenija in Kobilarna Lipica.

Vpis na Unescov seznam nesnovne dediščine je bil od leta 2013 skupen projekt vseh evropskih kobilarn lipicancev, vendar je Avstrija svojo prijavo oddala že junija, saj si je želela na seznam vpisati špansko dvorno jahalno šolo na Dunaju. Avstrijsko potezo je Kobilarna Lipica odkrila v povezavi s Slovenskim etnografskim muzejem, ki je nacionalni koordinator za nesnovno dediščino.