Družba Prevent Halog je del skupine Prevent v lasti poslovneža Nijaza Hastorja. Foto: BoBo
Družba Prevent Halog je del skupine Prevent v lasti poslovneža Nijaza Hastorja. Foto: BoBo
Prevent
Na uradu za delo v Lenartu se bo iz podjetja prijavilo okoli 200 ljudi, ostalih več kot 200 pa prihaja z območij urada za delo Maribor in območnih služb na Ptuju, v Murski Soboti in Velenju. Foto: BoBo

"V našem in imenu lastnikov obžalujemo vse, kar se dogaja trenutno okoli podjetja, žal pa moramo razumeti, da se moramo gibati znotraj razpoložljivih okvirov. Na zboru delavcev smo danes zaposlenim povedali, da pri nas ni bilo slabih delavcev. Vsi so bili nadpovprečno dobri, na kar kažejo tudi letošnji rezultati poslovanja, a v takih razmerah ni druge izbire," je pojasnil direktor Mitja Hauser, ki vodi podjetje, ki je del Preventove skupine poslovneža Nijaza Hastorja.

Hauser je zagotovil, da zaposleni ostajajo v delovnem razmerju do 17. oktobra, najpozneje sredi novembra jim bodo izplačali zadnje polovične plače za oktober ter vse odpravnine, ki jim pripadajo. Manjši del, 87 od skupaj okoli 500 zaposlenih, in preostale posle so medtem že prenesli na leta 2009 ustanovljeno podjetje IMS Avtomotivi.

Prizadevali si bodo podjetje znova postaviti na nekdanjo raven
Na čelu podjetja je od 1. septembra Rok Zlodej, ki načrtuje pridobivanje novih poslov, med temi pa naj ne bi bilo le šivanje sedežnih prevlek. "Radi bi ostali znotraj avtomobilske industrije, kar pa ni pogoj. Usmerili se bomo predvsem na inovativne izdelke. Sicer pa smo delavce prezaposlili pod enakimi pogoji, kot so jih imeli v Preventu Halogu, med njimi tudi dva invalida, tri starejše delavce," je dejal Zlodej, ki je skupaj s Hauserjem napovedal, da si bodo prizadevali podjetje znova postaviti na vsaj približno nekdanjo raven z okoli od 200 do 300 zaposlenimi.

Hauser je omenil tudi pravne postopke v povezavi z nenadno izgubo posla z Daimlerjem, ki že potekajo na sodišču v Stuttgartu. Po njegovih trditvah so prvo zmago že dosegli, a se je Daimler na odločitev sodišča pritožil, dokončna odločitev pa naj bi bila znana v prihodnjih dveh tednih.

Organizirali bodo skupinsko prijavljanje na zavod
Za delavce, ki jim preneha delovno razmerje v omenjenem podjetju, bodo v Lenartu, kjer se bo po nekaterih ocenah prijavilo okoli 200 ljudi, organizirali skupinsko prijavljanje na neuradni dan ali v popoldanskem času. Tako bodo ljudje v istem dnevu na zavodu uredili prijavo v evidenco brezposelnih oseb, vložili zahtevke za uveljavljanje denarnega nadomestila, se udeležili informativnega seminarja ter s svetovalcem izdelali zaposlitveni načrt.

Sicer pa likvidacija podjetja pomeni hud udarec za Lenart, kjer je bilo do zdaj na zavodu prijavljenih 653 ljudi, devetodstotna stopnja registrirane brezposelnosti pa je bila med najnižjimi v Sloveniji. Tudi dinamika zaposlovanja je bila tam do zdaj praviloma hitrejša od slovenskega povprečja, pri tem je bilo območju v pomoč dejstvo, da prebivalci iščejo stalne ali občasne zaposlitvene priložnosti tudi v sosednji Avstriji.

Število brezposelnih bo višje za 30 odstotkov
"Z izgubo delovnih mest v Preventu Halogu se bo število delovno aktivnih prebivalcev tega območja znižalo za približno šest odstotkov, število registrirano brezposelnih pa zvišalo za približno 30 odstotkov, kar bo bistveno poslabšalo socialno-ekonomski položaj tako prebivalcev kot lokalnega okolja," je še poudarila Mirjana Zgaga z mariborske območne službe zavoda za zaposlovanje.