Zgodba Koroške hiše se lahko začenja ali pa konča tik ob hiši na Muti pod lipo, kjer stoji tudi  najstarejša cerkev na Slovenskem, rotunda  sv. Janeza Krstnika. Foto: Robert Baron
Zgodba Koroške hiše se lahko začenja ali pa konča tik ob hiši na Muti pod lipo, kjer stoji tudi najstarejša cerkev na Slovenskem, rotunda sv. Janeza Krstnika. Foto: Robert Baron

Proizvod, imenovan Koroška hiša, je nastajal v zamisli lastnice gostilne Pri Lipi Helene Kresnik Pažek, ki je pred desetimi leti stopila na pot gostilničarke. Dozdajšnjo bogato kulinarično ponudbo v teh dneh zaokrožujejo sobe, imenovane koroški ''štiblci'', ki so opremljeni s starinskim pohištvom, zbrano in kupljeno je po vsej Koroški, na voljo pa je 30 ležišč.

V svoji dejavnosti Koroške hiše povezujejo kulturne, etnografske, zgodovinske in naravne elemente Koroške, sodelujejo s stroko, pri sestavi hišnega jedilnika je sodeloval celo slovenski etnolog Janez Bogataj. Na mizah so vsak dan značilne koroške jedi, kot so po domačem receptu pripravljena divjačina, koroški mežerli, domača skuta in ocvirki. Za sladico ne manjkajo ajdovi štruklji z orehi, borovničevim prelivom in vaniljevim sladoledom z bučnim oljem.

Ob desetletnici delovanja je lastnica Helena Kresnik Pažek poudarila, da želi spreminjati razumevanje konkurence v regiji, saj pravi, da občinske meje ne morejo in ne smejo obstajati, zato tudi sodelujejo z drugimi turističnimi ponudniki v regiji.

Duška Lah, TV SLO

FOTO : Robert Baron