Korošci pravijo, da so naveličani več deset let dolgega čakanja (slika je simbolična). Foto: Goran Rovan
Korošci pravijo, da so naveličani več deset let dolgega čakanja (slika je simbolična). Foto: Goran Rovan
Korošci zaradi ceste grozijo z nepokorščino

"Korošci sporočamo Ljubljani, da je dovolj čakanja. Več kot 40 let čakamo na to cesto, resnično smo že nestrpni in pričakujemo, da bo prišlo do gradnje," je na Ravnah dejal koordinator Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaž Verhovnik. Razlogi, zakaj je nujna izgradnja hitre ceste na Koroško, so po njegovih besedah povezani z razvojnimi priložnostmi, novimi delovnimi mesti in socialno stabilnostjo regije. Zelo pomemben vidik je tudi varnost, je poudaril Verhovnik in ob tem dodal, da se dnevno več kot 5.000 Korošcev vozi po nevarni cesti iz Koroške proti Arji vasi.

Po njegovih besedah si gospodarstvi Koroške in Savinjsko-Šaleške v enem letu s plačili davščin državi plačata vrednost celotnega severnega dela 3. razvojne osi. Spomnil je tudi na napoved ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, da bo država s predstavniki regije v juniju podpisala dogovor oz. protokol o izgradnji ceste.

"Če je vlada s časovnico obljubila, da se bomo leta 2023 peljali po hitri cesti do Slovenj Gradca, potem Korošci pričakujemo, da se bomo najpozneje do leta 2025 peljali tudi med Slovenj Gradcem in Holmcem. To je zahteva, ne prošnja. To cesto smo Korošci z našimi žulji že zdavnaj plačali, zato je konec izgovorov," je dejal Verhovnik in napovedal, da bo mladinska iniciativa spremljala vsak korak Ljubljane v zvezi s hitro cesto in če se v prestolnici ne bodo držali začrtanega, Verhovnik napoveduje državljansko nepokorščino.

Shoda so se udeležili tudi župani več koroških občin, predstavniki gospodarstva in obrti, vsi trije koroški poslanci ter predstavniki savinjsko-šaleške regije, ki so zahteve soglasno podprli.

Korošci zaradi ceste grozijo z nepokorščino