Na Koroškem je skupno okoli 1700 turističnih postelj. Foto: MMC RTV SLO
Na Koroškem je skupno okoli 1700 turističnih postelj. Foto: MMC RTV SLO
Med občinami, kjer se število prenočitev v zadnjih letih povečuje vzporedno s povečevanjem zmogljivosti, je tudi Občina Ribnica na Pohorju, ki razvija smučarski turizem. Lani je bilo tam ustvarjenih okoli 15.000 prenočitev, je povedala Lahova. Foto: MMC RTV SLO

Največ turistov na obisk privabi Mislinjska dolina, ki zajema Mestno občino Slovenj Gradec in Občino Mislinja. Tam je bilo lani ustvarjenih več kot 60.000 prenočitev, kar je v primerjavi z letom 2012 za okoli 20 odstotkov več.

Od tega je bilo v slovenjgraški občini, kjer je okoli 400 turističnih postelj, lani ustvarjenih dobrih 25.000 prenočitev, preostalo pa v mislinjski občini, ki prav tako razpolaga s približno 400 posteljami in kamor spada tudi večji del prenočitvenih zmogljivosti na Kopah.

Več kot 25.000 lanskih turističnih prenočitev v slovenjgraški občini je največ v zadnjih 12 letih, odkar v turistični pisarni podrobneje spremljajo turistične obiske in prenočitve, torej tudi več kot v letu 2012, ko je bil Slovenj Gradec del projekta Evropska prestolnica kulture.

Kot je povedala Marija Lah iz slovenjgraške turistične pisarne, okoli dve tretjini prenočitev na območju Mestne občine Slovenj Gradec ustvarijo tuji gostje, se je pa lani za več kot 30 odstotkov povečalo tudi število domačih turistov. Med tujci, ki prihajajo v Slovenj Gradec, je bilo lani največ Srbov, sledijo pa turisti iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Nemčije, Italije in Španije.

V Slovenj Gradcu zadnji dve leti ugotavljajo, da največ prenočitev ustvarijo športniki, ki predvsem v poletnem času prihajajo na Koroško na športne priprave. Sledijo jim smučarji, vse več pa je tudi tujih turistov, ki bivajo na turističnih kmetijah.

"Goste, ki pridejo v Mislinjsko dolino, še vedno najbolj zanima aktivno preživljanje prostega časa v naravi in kulinarika. Med dnevnimi obiskovalci in izletniki pa je največje povpraševanje po ogledu starega mestnega jedra Slovenj Gradca in drugih kulturnih zanimivosti v občini," je dejala Lahova. Z izgradnjo mladinskega hotela je Slovenj Gradec februarja 2012 dobil 60 dodatnih turističnih postelj in tudi dve konferenčni dvorani, tako da se tudi povpraševanje po konferenčnem turizmu povečuje.