Koroška

Poudarki

  • NLB je v sredo sporočila, da bo z decembrom zaprla poslovalnice Videm-Dobrepolje, Borovnica, Rakek, Ormož, Dobova, Sežana, Žužemberk, Gornji Petrovci, Križevci pri Ljutomeru, Gorenje, Črna na Koroškem, Jarše, Moravče in Ig
NLB
Poslovalnica v Črni na Koroškem je ena od 15, za katere je NLB napovedala zaprtje. Zapreti jih mora, ker Slovenija ni izpolnila prvotne zaveze Evropski komisiji za delno privatizacijo NLB-ja do konca leta 2017. Foto: BoBo
VIDEO
NLB bo zaprl kar 15 poslo...

Dodaj v

V Črni na Koroškem ogorčeni nad zaprtjem edine bančne poslovalnice

Občani zbirajo podpise zoper zaprtje poslovalnice NLB-ja
11. oktober 2018 ob 18:00
Črna na Koroškem - MMC RTV SLO, STA

V Črni na Koroškem so ogorčeni nad napovedjo NLB-ja, da bo zaprla edino poslovalnico v občini. Občani so v znak protesta že začeli zbirati podpise, županja občine Romana Lesjak pa je izpostavila, da bi ukrep prizadel predvsem najbolj ranljive. Skupaj z občani je napovedala boj za to, da do zaprtja ne pride.

Poslovalnica v Črni na Koroškem je ena od 15, za katere je NLB napovedala zaprtje. Zapreti jih mora, ker Slovenija ni izpolnila prvotne zaveze Evropski komisiji za delno privatizacijo NLB-ja do konca leta 2017. Za Črno na Koroškem bi to predstavljajo hud udarec, so opozorili občani Črne.

Zaprtje poslovalnice bi po besedah županje Lesjakove prizadelo predvsem starejše občane in tiste, ki živijo v oddaljenih zaselki, med katerimi so mnogi zaselki tudi nad 1000 metri nadmorske višine in tako teže dostopni. Že zdaj imajo tisti najbolj oddaljeni od središča Črne 16 kilometrov vožnje, dodatnih osem kilometrov bi se po novem morali voziti do najbližje poslovalnice NLB-ja, ki je v Mežici, kar pa ob že tako nizkih pokojninah zanje predstavlja tudi dodatne stroške.

Komisija bi morala upoštevati človeški faktor
"Evropska komisija zagotovo ni napisala, katerih 15 poslovalnic morajo zapreti,
" je izpostavila županja, ki je prepričana, da bi pristojni na NLB-ju morali pokazati več razumevanja za kraje, kot je Črna. Po njenih besedah ne bi smeli gledati samo na kriterij donosnosti poslovalnice, ampak bi morali upoštevati tudi kriterij dostopnosti oz. oddaljenosti občanov, predvsem pa bi morali upoštevati "človeški faktor".

Na novinarski konferenci v središču kraja, v bližini poslovalnice NLB-ja, kjer so med drugim danes nadaljevali v sredo začeto zbiranje podpisov, je županja izpostavila še, da država na eni strani teži k skladnemu regionalnemu razvoju, hkrati pa sama "ne spoštuje svojih državljanov toliko, da bi jim zagotavljala takšne storitve, kot si jih zaslužijo". Država bi morala biti hvaležna, da ljudje še vztrajajo in živijo na teh oddaljenih območjih, je dejala županja in povzela besede ene od krajank, da je država do tam, do koder živijo njeni ljudje.

Protestno pismo predsedniku uprave NLB-ja
Črnjanska županja je že začela aktivnosti, da se poveže z župani drugih občin, kjer so prav tako napovedana zaprtja poslovalnic, saj je prepričana, da imajo tudi kje drugje podobne argumente proti zaprtju poslovalnic. S protestnimi pismi in podpisi krajanov – teh se je nabralo že za več sto – pa se bodo občina in krajani obrnili na vlado, DZ ter koroške in evropske poslance.

Koroški poslanec Jani Prednik (SD) je na predsednika uprave NLB-ja Blaža Brodnjaka že naslovil protestno pismo, v katerem ostro nasprotuje zaprtju poslovalnice v Črni, pismo pa je v vednost poslal tudi predsedniku vlade Marjanu Šarcu in ministru za finance Andreju Bertonclju.

Ogorčeni tudi v drugih občinah
Banka NLB-ja v Črni sicer posluje od leta 1972, poleg bančne poslovalnice pa sta v občini tudi dva bankomata, eden je v Črni, drugi pa v Žerjavu. Na Koroškem ima NLB devet poslovalnic, poleg Črne še v Mežici, na Prevaljah, Ravnah na Koroškem, Muti, Dravogradu, Radljah ob Dravi, Slovenj Gradcu in Mislinji. Kot so iz banke sporočili za STA, za zdaj na načrtujejo nobenega dodatnega zapiranja enot na Koroškem.

NLB je v sredo sporočila, da bo z decembrom zaprla poslovalnice Videm - Dobrepolje, Borovnica, Rakek, Ormož, Dobova, Sežana, Žužemberk, Gornji Petrovci, Križevci pri Ljutomeru, Gorenje, Črna na Koroškem, Jarše, Moravče in Ig ter naknadno, najpozneje do konca junija prihodnje leto, poslovalnico Dalmatinova v Ljubljani.

Po poročanju Dela napovedim NLB-ja nasprotujejo tudi drugje. Tako je tudi dobrepoljski župan Janez Pavlin napovedal, da bodo župani stopili skupaj in zahtevali razveljavitev tega sklepa. Žužemberški župan Franc Škufca pa je povedal, da bodo upravi NLB-ja poslali protestno pismo z jasnim sporočilom, da tega Suhokranjci ne bodo dovolili. "Ustanavljamo že tudi civilno iniciativo," je po poročanju Dela dejal Škufca.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
zoid
# 11.10.2018 ob 19:17
V desetih letih sem bil na banki 2x. Občina lahko odpre pisarno za plačevanje položnic, zraven pa bankomat za dvig gotovine, pa ni nobene mesecne/tedenske potrebe po banki. Za kredite pa se pac pelješ par kilometrov dalje... tisto parkrat v življenju, ko ga vzameš
neskafe
# 11.10.2018 ob 20:00
dobr no jaz mam tut do najblizje banke 15 km pa se to je NLB torej imam do svoje banke se mnogo dlje...Na banko rabis it enkrat na leto... Poloznice lahko pa danes placas ze skor v gostilni
Korošec
# 11.10.2018 ob 19:47
Saj ni NLB edina banka na svetu, bo vakum hitro katera druga zapolnila brez skrbi, če ne druga kakšna Avstrijska.
Viktor O
# 11.10.2018 ob 19:26
Kakšna druga banka naj odpre pa bo. Pa še v ostalih krajih. NLB je itak mrlič, teh pa nihče ne mara.
ucenec
# 11.10.2018 ob 20:25
Ustanavljajo civilno iniciativo. Ma, ustanovite rajši banko.
kmecka pamet
# 11.10.2018 ob 18:25
Pa ustanovte svojo banko korošci!
Bondjanez
# 11.10.2018 ob 20:12
Na Irskem imajo pošte s koncesijami privat. Mogoce uvest kaj takega. Vcasih se privatniku splaca kar se mastodontu ne. Ne rabi 200 m2 v marmorju pa 10 zaposlenih itd.
ElTorro
# 11.10.2018 ob 22:39
@ferdo12
Tudi Avstrijci ukinjajo poštne poslovalnice, tako da ne posplošuj iz nekih dveh vaških bančnih poslovalnic.

Pred par leti so zaprli pošto v Spielfeldu, so morali prebivalci v nekaj km oddaljen Straß. Letos ali lani so zaprli še poštno poslovalnico v tem kraju, in dali zadevo koncesionarju (ki ima drugače darilni butik, zdaj pa so v enem kotu postavili še pult za poštno poslovanje).

Letos so zaprli tudi nekaj poslovalnic Bawaga na Štajerskem, par let nazaj je zapirala poslovalnice Bank Austria.

Ni to nekaj kar se dogaja samo v Sloveniji......za razliko od primera, ki si ga dal za gradnjo železnice, kjer pa se zadeve odvijajo pri nas bistveno drugače kot pri severnih sosedih.
Bivši uporabnik
# 11.10.2018 ob 18:19
Najbolj socialna in bedna banka od vseh. Res. V vrsti stalno 2-3 ex-YU ki pošiljajo denar domov. To je vse kar znajo.

denar je denar. da ne omenjam tist zlagani podatek o pufu nlb-ja, ki se ga je seveda napihnil samo zato, da je zadeva čim prej šla na trg oz v to, kar zdej gledamo.
kdo bo odgovarjal za to kdaj? enako za recimo oškodovanje države pri nezakoniti prodaji siol oz.planet tv-ja itd itd.
zapravico
# 11.10.2018 ob 22:22
Korošci odprite svojo banko, iz NLB poberite ves denar,pa da vidijo potem paniko.
Bivši uporabnik
# 11.10.2018 ob 18:16
Zapira se zato, ker vladajoca elita krsi dogovore in s tem preprecuje konkurenco in pac ne proda banke.

dejte no te pravljice komu drugemu prodajat. če se že to dela, se dala namensko, ker irak je pri nas treba vse stran dat, mater še kruha in mleka si na znamo več pridelat, da me en tuj sklad zraven visi (in jasno pšred tem veeselo držat svećo za prisilno privatizacijo, od leve do desne).
sramota, dejmo še tiste kable prodat za 1/10 cene, tako kot vse ostalo in ugasnit luč oz oblečt hlapčevske halje. očitno res nismo za kaj drugega..
Mommy_Kitty
# 12.10.2018 ob 05:11
Kot prvo županja Črne na Koroškem ni nikoli bila članica SD ampak je neodvisni kandidat oziroma ima svojo volilno skupino, niti ni levičar ampak desno osmerjena županja, ki se dejansko bori za svoj kraj in njene krajane.
Kot drugo pa dajte v Ljubljani zapret poslovalnice in imejte samo eno namesto da jih je 8, saj tako kot je že negdo povedal za 2x v življenju si kredit zrihtat je itak dovolj ter to ko greš 1x na leto na banko.
Pa mladi se nekako še lahko peljejo v drug kraj plačat položnice ter denar dvignit, kaj pa starejši, ki nimajo koga in so vezani na avtobus, ki pa pelje zgolj nekajkrat dnevno in še to predvsem ob šolskih urah. Vam v mestih se to zdi smešno ko mate lokalca vsake pol ure, tu v odročnih krajih pa so ljudje dobesedno odrezani od sveta sedaj pa bi jim še banke vzeli in jih še bolj odrezali od sveta samo zato, da ne bo treba v Ljubljani zapirat, in zato ker nočete privatizirat.
whitwice
# 11.10.2018 ob 19:34
Glede na to,da so prebivalci Crne do danes najmanj za eno poslovalnico prispeval v malho nlbja je prav da jo imajo.
Monopattern
# 12.10.2018 ob 10:35
Pustite prostemu trgu, da opravi svoje. Dvignite denar iz NLB pa na drugo banko, je tako težko? Protestna pisma ne bolijo, izguba denarja pa. Banka je profitna ustanova in bo imela poslovalnice, kjer se to pač splača.
koksli
# 12.10.2018 ob 09:22
Jaz sem že 6 let nazaj spi*dil iz NLBja, tako poslovno kot zasebno. Odlična odločitev, šele tedaj sem videl, kako nesposobni ljudje vodijo to banko.
Kar naj zaprejo, bo kakšna druga banka našla interes. Slabše ne more biti.
ElTorro
# 11.10.2018 ob 23:21
@Owl
In kaj je tako pomembnega pri bančni poslovalnici, da je njeno zaprtje katastrofa za nek kraj?

Za kaj potrebuješ bančno poslovalnico? Hranilnih knjižic ni več, gotovino lahko dvigneš na bankomatu. Kredit jemlješ vsakih nekaj let, odpiraš račun ali spreminjaš podatke ravno tako, in menda v tem primeru ni problem iti 10km dlje.
Položnice lahko plačaš na vsakem Petrolu in še kje, poleg tega lahko, kot je že nekdo napisal, občina poskrbi za občinsko blagajno, kot jo imajo marsikje.

Kaj še počnejo ljudje v bančnih poslovalnicah, da bodo tako prikrajšani?
ferdo12
# 11.10.2018 ob 21:19
Danes sem se vozil z motorjem po Avstriji. Vozil sem se po nekih vaseh, kjer po moje ni živelo niti četrt toliko ljudi kot v Črni na Koroškem. V dveh vaseh, ki sta bili oddaljeni mogoče 4km, mi je najbolj padel v oči prav velik svetleč rumen napis REIFFEISEN BANK. Tisti trenutek sem se spomnil na naše kraje, kjer ukinjajo pošte, banke... Prav smešno je vse to, kar se dogaja v Sloveniji. Ja, pa še to. Če imate čas, si pojdite pogledat kako se gradi železniška proga iz Gradca v Celovec. Res fascinantno. Pa kakšno multimedijsko hišo s predstavitvijo gradnje in vsega so postavili. Mi pa 70.000€ za maketo 20 km drugega tira.
microhub100
# 11.10.2018 ob 18:57
Za 100 komitentov se banki res ne splača imeti poslovalnico.
firtoh
# 12.10.2018 ob 09:13
Homer
Kar razloži enemu 80-letniku internetno poslovanje. Večina jih prihaja na banke še s knjižnicami
levidevžej
# 12.10.2018 ob 08:52
V Slovenj Gradcu imajo 9 različnih bank, morda zato, ker niso na Koroškem.

Sicer pa greš na banko 1x na leto ali pa še to ne. Problem je samo pri starejših, ker so navajeni na gotovino in bankomatov ne uporabljajo, poštarji pa ne nosijo več penzije v gotovini na dom.
Homer.
# 12.10.2018 ob 08:46
Kot sem že zgoraj napisal, se vse banke gredo optimizacijo z ukinjanjem podružnic in poslovalnic.
Trend je brezgotovinsko poslovanje, vse banke pa omogočajo internetno poslovanje.

Kaj za vraga sploh iščete na banki?
Morda je to upokojenski sindrom čakanja v vrsti, da prvi dan dvignete celotno pokojnino?
Owl
# 11.10.2018 ob 22:53
Me zanima kolk od vas komentatorjev je bilo kdaj v življenju v Črni. Če bi bili bi razumeli situacijo!
Dancoman
# 11.10.2018 ob 21:28
OMG naj bodo veseli da so se losali banke ki je polna korupcije.... Take ljudi bi bilo treba vprasati po zdravju. Pa še kdo rabi poslovalnico banke v letu 2018???? Revolut, N26 ipd banke so banke prihodnosti
Bivši uporabnik
# 12.10.2018 ob 11:45
Na Irskem imajo pošte s koncesijami privat.

ti pa kaj dost ne spremljaš dogodkov v sloveniji, kaj?
ElTorro
# 12.10.2018 ob 09:53
Kar razloži enemu 80-letniku internetno poslovanje. Večina jih prihaja na banke še s knjižnicami

NLB že več kot leto dni nima več knjižic.
1-2-3
# 12.10.2018 ob 09:05
Živim v enem izmed krajov, za kjer je napovedano zaprtje pa tega res ne razumem, ker je tam banka vedno polna, vedno gužva... Par let nazaj pa so jo poleg tega še popolnoma prenovili... No saj bodo šli pa ljudje na NKBM - dokler nam še pustijo pošto...
Homer.
# 12.10.2018 ob 08:37
@pobrisan
Če bi banka bila prodana, bi podružnica bila že zdavnaj zaprta.
Platoon
# 12.10.2018 ob 07:39
Komentatorji, pozabljate da ne gre samo za fizične, ampak tudi za pravne osebe, saj morajo nekatere polagati gotovino na TRR večkrat na teden. Sicer lahko nekaj polagaš tudi preko bankomata, ampak če imaš veliko bankovcev, to odpade. Sploh pa so problem kovanci.

Jaz sem recimo na banki vsaj 3x na teden, pa še to se jezim, ker je dostikrat gneča. Med drugim delajo gnečo taki, ki bi lahko vse uredili preko klika ali bankomata.
Kapetano
# 11.10.2018 ob 21:45
SDS in njihova trojka, tudi NLB bo postala vitka, spomjite se desnicarjev na naslednjih volitvah, vitki in trzno uspesni
WerewolfQueen
# 11.10.2018 ob 20:31
Namesto, da jih po večjih mestih zapirajo, kjer se nam to ne pozna tolko... svašta.
lightning.si
# 11.10.2018 ob 20:02
zanimivo...ko so pa od davkoplačevalcem ukradli denar za sanacijo NLB oz soda brez dna jih pa niso izpustili...
našejenaše
# 11.10.2018 ob 19:39
RJSlo, kaj kvasiš neumnosti...Kako je mogoče, da v Sloveniji lahko največ zapravljajo Korošci?https://www.finance.si/8863385
Siouxie
# 22.10.2018 ob 12:07
@Monopattern: Pustite prostemu trgu, da opravi svoje. Dvignite denar iz NLB pa na drugo banko, je tako težko? Protestna pisma ne bolijo, izguba denarja pa. Banka je profitna ustanova in bo imela poslovalnice, kjer se to pač splača.

Očitno si nisi vzel časa za branje članka - NLB je bila edina banka v kraju, druga najbližja (NLB) pa je oddaljena 8 km v Mežici. Edini problem je, da veliko prebivalcev kraja živi na visokoležečih kmetijah, od centra Črne oddaljenih tudi uro. Iz Črne do ostalih mest potrebuješ najmanj 40 minut, in to po cesti, kjer še vedno potekajo gradbena dela (na 3 različnih odsekih). Glede na dejstvo, da je dokapitalizacijo NLB financiralo celotno prebivalstvo SLO, se zdi grozno, da varčujejo na ta način, čeprav jim v bistvu plačujemo, da ostanejo na nogah.

Logično, da gre za varčevanje. Ampak po neki logiki bi morali v bankah varčevat varčevalci, ne pa banka na njihov račun. Naj več privarčujejo z znižanjem plač direktorjev (160.000 bruto na letni ravni - če jim znižamo te cifre, verjetno ne bi ravno pristali v vrstah za Karitas?), naj nehajo težit zaposlenim, ki morajo za trimestno cifro na mesec dosegat kvote (za bruhat), če pa sami niso likvidni (provizije pri NLB so pretirane, a vseeno ne morejo delovat brez zapiranja manjših enot), bo pa treba zamenjat vodstvo ali pa zapret vrata. Če so prej fičfiričem posojali denar za brezveze, ki itak nikoli ni bil vrnjen, jim manjše enote (kjer nimajo konkurence) ne bi smele predstavljati izgub ...
našejenaše
# 13.10.2018 ob 19:23
Mommy_Kitty, županja Črne trenutno mogoče res ni članica SD, saj je končno tudi v Črni ta stranka prišla na slab glas. In ona to ve. Ko pa vidiš, s katerimi politiki se druži, kdo jo obiskuje, pa vidiš, da vse skupaj izvira iz SD. No, mogoče iz njene nekdanje franšize SZDL :) :) :). Sigurno pa
ne spada med desne politike!!!! Daj, zresni se...
Mommy_Kitty
# 12.10.2018 ob 20:26
Ja vam se lepo sliši da naj gredo na drugo banko, a kaj ko je najbližja to pa je A-banka še bolj oddaljena kot pa NLB poslovalnica v Mežici.
sweety983 verjami, da v Črni je dovolj prometa, da so vse delavke pošteno plačane, pokriti vsi stroški in še ostane kaj za profit konec meseca, in vam Ljubljančanom ni potrebno kriti stroškov te poslovalnice, medtem ko so vsi Črjani prispevali k temu da se je banka dokapitalizirala.
Pa še ko ste tok pametni zakaj more ljubljana imet 8 poslovalnic v vseh ostalih mestih pa je zgolj ena? In če mogoče ne veste Črna je po velikosti 2 največja občina na Koroškem in na skupnem 35 mestu v Sloveniji, večja od Maribora, Kranja, Velenja, Celja,... vendar na srečo ljudje ne živijo v betonski džungli ampak v dokaj neokrnjeni naravi in raspršeni po velikem območju.
WerewolfQueen
# 12.10.2018 ob 16:35
Krneki01, sej jst sm iz Ljubljane :D in ravno zato pravim. Meni 4 nlb banke manj v ljubljani ne bodo manjkale. Ljudem v Crni pa bo ta ena poslovalnica manjkala. Ne gledamo vsi ljubljancani sam na svojo rit :)
sm0ve
# 12.10.2018 ob 10:53
Bo treba banko zamenat. Pa ne pozabite na zahvalo cerarju, ker je odlašal s prodajo.
Eska
# 12.10.2018 ob 08:31
Zanemarjajo načelo ustavnega določila o solidarnosti.
zapravico
# 12.10.2018 ob 07:45
Marmorne bančne palače se počasi podirajo
atal
# 12.10.2018 ob 07:40
Žalostno je, da se na NLB-ju zdaj izgovarjajo na Evropsko komisijo. Čisti lari fari. Ga. županja je lepo povedala, da se bančna luknja ne bo polnila iz žepov krajanov Črne.
democenzus
# 11.10.2018 ob 21:17
zadruzna banke koroske dezelne raje.........pa maste sklad in vse v enem, sam pogum
Homer.
# 11.10.2018 ob 21:02
@Bloodline
Ne "bljuzi" o neki "levici"
Vse banke zapirajo poslovalnice in oddelke in "optimizirajo" poslovanje.

V Kopru so lastniki banke Italijani, pa so zaprli kar cele oddelke in jih preselili v Ljubljano.
Zaposlene vsak dan vozijo tja in nazaj in upajo, da se kmalu naveličajo in dajo odpoved, ostale pa bodo itak prej ali slej "vrgli na cesto" ...
sweety983
# 12.10.2018 ob 14:40
A bo folk v Črni kril strošek naše polovalnice v Lj? Ne. Torej tudi mi ne bomo njihove.
pobrisan
# 12.10.2018 ob 07:57
Pritožite se lahko le Cerarjevi vladi, ker ni prodala banke do določenega roka.
zapravico
# 12.10.2018 ob 07:44
Korošci imajo denar v avstriji,in banka premalo služi na njih,zato zapirajo.
felipesko
# 11.10.2018 ob 22:08
V Črni na Koroškem ogorčeni nad zaprtjem edine bančne poslovalnice

Zato pa se gradi tretja os,da bodo hitreje prišli do banke v Velenju....
Vse pa ne morejo imet.... to je že luxus......če hočemo banko prodat je treba šparat.....
Glavno,da imamo denar za 212 "bankirjev"
krneki01
# 11.10.2018 ob 21:16
WerewolfQueen

# 11.10.2018 ob 20:31
Prijavi neprimerno vsebino
Namesto, da jih po večjih mestih zapirajo, kjer se nam to ne pozna tolko... svašta.
////////////////////////////////////////
///////////
preselte se v lj. :P
GORILA
# 12.10.2018 ob 08:36
Ja, če bi jo prodali že pred tremi leti, bi imela pa danes Črna na Koroškem verjetno najmanj tri poslovalnice NLB...samo poglejte, koliko jih je na novo odprla NKBM!
Simko123
# 11.10.2018 ob 20:07
bo Massi zrihtal... Samo provizije bodo visoke
našejenaše
# 11.10.2018 ob 19:36
Črna ima županjo iz leve SD... Zanimivo... Predvsem zato, ker tudi Črnjani krpajo luknjo, ki jo je naredila NLB, oziroma tajkuni blizu SD! Krog se nekako zapira...
Kazalo