Med počitnicami je v dnevnem centru za otroke in mladostnike vsak dan vsaj dvajset osnovnošolcev. Foto: Barbara Renčof, TV Slovenija
Med počitnicami je v dnevnem centru za otroke in mladostnike vsak dan vsaj dvajset osnovnošolcev. Foto: Barbara Renčof, TV Slovenija
false
Dnevni center je tudi brezplačna rešitev za varstvo mlajših otrok, ki še ne morejo biti sami doma, starši pa morajo v službo. Otroci se v centru igrajo, ustvarjajo, plešejo, kuhajo, hodijo na izlete in se tudi kaj novega naučijo. Foto: Barbara Renčof, TV Slovenija

Čez poletje, med šolskimi počitnicami, pa je dnevni center odprt dopoldne in za vse otroke. Hkrati je to tudi brezplačna rešitev za varstvo mlajših otrok, ki še ne morejo biti sami doma, starši pa morajo v službo. Otroci se v centru igrajo, ustvarjajo, plešejo, kuhajo, hodijo na izlete in se tudi kaj novega naučijo.

Pridružili smo se jim sredi dopoldneva, da bi izvedeli, kako se imajo in kaj zanimivega počnejo. Ana je povedala, da je center zakon, saj je tukaj zelo prijetno. Prihaja zaradi druženja s prijatelji in družabnih iger. V center hodi tudi med šolskim letom. Takrat ji pomagajo pri učenju in pri tem, da malo pozabi na svoje skrbi, ki se tičejo šole.

Ajda pravi, da prihaja v center zdaj med počitnicami, ker hodijo sem tudi njene prijateljice. Všeč ji je bil izlet z vlakom v Pivko, ko so šli v Park vojaške zgodovine in so si ogledali letala, helikopter in celo podmornico. Zaupala nam je, da je ta na zunaj videti zelo velika, notri pa je dejansko čisto majhna. Super je bilo!

Jon je navdušen nad balinanjem, še bolj pa se veseli druženja s skavti, saj bodo skupaj zakurili ogenj in si na palicah sami spekli hrenovke.

Center obišče najmanj 20 otrok
Med počitnicami je v dnevnem centru za otroke in mladostnike vsak dan vsaj dvajset osnovnošolcev. Med šolskim letom pa je center odprt popoldne in je namenjen otrokom, ki potrebujejo pomoč pri učenju in pisanju domačih nalog. V centru se lahko pogovorijo in zaupajo, kateri od štirih strokovnih sodelavk, svoje težave ali pa skrbi, tukaj je namreč tudi Unicefova varna točka za otroke.

Projekt dnevnega centra za otroke v Postojni financirata Občina Postojna in Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Pobudo zanj je dal Center za socialno delo, potem ko so ugotovili, da bi bil prostor, kjer se lahko otroci družijo, dobijo pomoč in počutijo varne, v Postojni nujno potreben.

Direktorica CSD Postojna Patricija Može upa, da jim bo uspelo pridobiti verifikacijo na socialni zbornici in s tem bodo pridobili možnost za dolgoročno financiranje s strani Ministrstva za delo. Dnevni center za otroke, ki deluje v stanovanju na Vojkovi ulici 8 v Postojni, bi tako otrokom še vrsto let nudil prijeten kraj za igro. O pomenu dnevnega centra pa veliko pove že njihov slogan: "To je kraj, kjer se imamo lepo in kjer se počutimo sprejete."