Krajane Dobove motijo zbirni oziroma namestitveni centri za prebežnike, ki še ostajajo postavljeni. Foto: BoBo
Krajane Dobove motijo zbirni oziroma namestitveni centri za prebežnike, ki še ostajajo postavljeni. Foto: BoBo
V Dobovi nočejo begunskega centra

Svet tako zahteva, da se po njihovem mnenju nezakoniti center odstrani v pol leta, do takrat pa naj ga, če je to potrebno, postavijo na primernejšem zemljišču, kot je denimo prostor pri policijski postaji Brežice. Krajani ne dovolijo nikakršnih obnovitvenih posegov, kot je denimo asfaltiranje ali priklop na vodovod. V teh pol leta sicer dovolijo, da država morebitne prebežnike zadrži v obstoječem centru toliko časa, kot to zahteva predviden postopek.

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je povedal, da je v Nemčijo lani prišlo 890 tisoč prebežnikov, in ne 1,1 milijona, kot so sprva menili. Odstopanja so zato, ker so se prosilci za azil pogosto prijavili na več mestih, nekateri pa so odpotovali drugam. Kljub temu je številka po mnenju ministra še vedno zelo visoka. Letos se je v Nemčiji za azil prijavilo 210 tisoč prosilcev.

Svet krajevne skupnosti Dobova od države pričakuje tudi, da bo poskrbela za sanacijo poškodovanih cest, izvedbo hidrantnega omrežja, zamenjavo oken na objektih na Ulici 15. aprila in čiščenje okolice šotorišč v zbirnem centru Dobova. Tam je treba namreč odstraniti divje rastoče drevje in ambrozijo.

V svetu pričakujejo, da bo država krajevno skupnost predhodno seznanila pred morebitnimi dejavnostmi, povezanimi s tamkajšnjim nastanitvenim centrom.

V Dobovi nočejo begunskega centra