S Kreaktorjem želijo v Slovenskih Konjicah aktivirati mlade in preprečiti njihov odhod. Foto: BoBo
S Kreaktorjem želijo v Slovenskih Konjicah aktivirati mlade in preprečiti njihov odhod. Foto: BoBo

Mladinski center Dravinjske doline je zasebni zavod, ki v Slovenskih Konjicah na področju mladine in kulture deluje že od leta 2003. V zavodu želijo aktivirati mlade, jih spodbuditi k aktivnemu državljanstvu, dvigniti kulturne kompetence in družbeno odgovornost, spodbuditi mobilnost mladih ter ponuditi neformalno izobraževanje.

Pri tem se v zadnjih petih letih opirajo tudi na projekt Kreaktor, s katerim so že omogočili zaposlitev štirim mladim v projektu Mladi ambasadorji medkulturnega dialoga. Pozneje so kot vodilni partner sodelovali še v projektu TD Tekstil, izvajali pa so tudi projekt Z moje dežele.

Po besedah direktorice centra Neže Pavlič se jim je letos ponudila priložnost, da razvoj Kreaktorja pospešijo, kar je dobrodošlo zlasti zaradi brezposelnosti, apatičnosti in odhajanja mladih. S prijavo na razpis urada za mladino so uspeli in zdaj bodo s pomočjo evropskega denarja program izvajali do konca leta.
V enem letu ne bo pomembnejših premikov
Njihova ideja med drugim vsebuje tedensko izvajanje motivacijskih delavnic za mlade, vpeljevanje coworkinga (ljudje, ki so zaposleni v različnih podjetjih, si delijo pisarniški prostor) v lokalno okolje, motiviranje mladih k samoaktivaciji in samozaposlovanju, mentorstvo mladim pri finančnem osamosvajanju, ustvarjanje novih delovnih mest na lokalni ravni in preprečevanje odseljevanja mladih.
Ob tem je Pavličeva poudarila, da se zaveda, da bo ta proces vzel mnogo več časa kot eno leto, in dodala, da si zato želi, da bi projekt postal dolgoročen. Projekt bo dal zaposlitev enemu človeku, še enemu pa polovično, ob koncu leta pa pričakujejo še vsaj dve novi zaposlitvi, a se tu ne želijo ustaviti, je še dejala.