Le peščica je prišla izrazit nestrinjanje z ograjo. Foto: Eugenija Carl
Le peščica je prišla izrazit nestrinjanje z ograjo. Foto: Eugenija Carl

Sončno, a hladno vreme je na slovensko stran mejnega prehoda Dragonja tako privabilo le peščico pohodnikov, s čimer je večina med njimi tako izrazila tudi nestrinjanje z ograjo kot načinom reševanja prebežniške problematike.

Med pohodniki je bil tudi Doro Hvalica iz sindikata Glosa, ki je na Dragonjo prišel "v vlogi človeka, ki protestira proti sleherni neumnosti in ta je ena od najbolj očitnih". Sicer je legitimno, da država zaščiti svoje državljane in svoje meje, "ampak zagotovo ne na tak način". Pri tem je v prvi vrsti navedel preprečitev razlogov za nastanek begunskega vala.

Novi zidovi povsem nepotrebni
Dogodek, ki je bil najavljen prek družbenega omrežja Facebook, je privabil tudi Primoža Kovačiča iz Ilirske Bistrice. Ta je prišel na Dragonjo sporočit, da je žica "sramota za Slovenijo, za Evropsko unijo in v bistvu za vse ljudi, ki odločajo o naših življenjih na ta način".

Še odločnejša je bila Azra Nuhafendić, ki je pred 20 leti prišla v Trst kot begunka pred vojno v Bosni in Hercegovini. Sama ve, je poudarila, kaj pomeni zapustiti svoj dom in državo, begunci z Bližnjega vzhoda pa po njenem mnenju ne prihajajo v Evropo v iskanju boljšega, udobnejšega življenja, pač pa, ker so na begu pred vojno, ki jo je povzročil Zahod.

Opozorila je še, da je nesmiselno postavljati nove "zidove" znotraj Evrope, ter ocenila, da so navadni ljudje v Evropi na strani beguncev.