Bodo 1. septembra že lahko začeli sprejemati nove bolnike? Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik
Bodo 1. septembra že lahko začeli sprejemati nove bolnike? Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik

Ljubhospic bi po napovedih denar za delovanje dobil z donacijami in morebitnimi drugimi viri, pomagal bi si s prostovoljci, razliko pa bi zagotovila Lekarna Ljubljana (LL). Predvidevajo, da bi Hiša hospic lahko začela ponovno sprejemati bolnike 1. septembra.

Mojca Škrinjar iz SDS-a je bila tega vesela, meni pa, da je velika škoda, da v hiši trenutno ne leži nihče. Po njenih besedah je to svetel zgled državi, naj končno sistemsko uredi vprašanje financiranja hospica in paliativne oskrbe.

Po mnenju svetnice iz vrst NSi-ja Mojce Kucler Dolinar pa gradivo, ki ga je dobil mestni svet, ponuja več vprašanj kot odgovorov. Kucler Dolinarjevi se namreč zastavlja vprašanje, ali se bo LL ukvarjal tudi z izgubo, ki jo Hiša hospic že ima, prav tako jo zanima, kdo bo nadziral hišo. Pomisleke ima tudi glede predlaganega financiranja zavoda, saj se donacije iz leta v leto krčijo, zato je vprašanje, ali bo to omogočilo razvoj.

Župan Zoran Janković je na to odgovoril, da, če ne bo nič donacij, bo LL moral kriti razliko.

Niso želeli nadzora porabe
Vodja svetniškega kluba DeSUS-a Marija Horvat pa je opozorila, da je Slovensko društvo hospic odklanjalo vsak nadzor denarja, ki ga je prejelo, zato se namerno ni prijavljalo na razpise. Sicer pa podpira namero Lekarne Ljubljana, da se je lotila pomoči in da bo del svojega dobička namenila za hospic.

Maja Urbanc iz SDS-a in Nataša Sukič iz ZL-ja pa sta opozorili tudi na to, da Slovensko društvo hospic ni bilo dovolj vključeno v dozdajšnjo razpravo.

Zvezdana Snoj iz SMC-ja pa je menila, da ad hoc rešitve na področju hospica in paliativne oskrbe niso primerne. Po njenem mnenju je treba postaviti strokovne smernice za delo in program.