V četrtek je na letališču pristalo prvo letalo po odprtju, Pipistrelovo. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
V četrtek je na letališču pristalo prvo letalo po odprtju, Pipistrelovo. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Že v četrtek je na letališču pristalo prvo letalo - zelo simbolno je bilo to Pipistrelovo ultralahko letalo, ki je priletelo iz Parme. Ob pristanku so pilota pričakali goriški župan Ettore Romoli, podpredsednik Trgovinske zbornice za Julijsko krajino Gianluca Madriz in predsednik konzorcija Duca D'Aosta Ariano Medeot.

Zdaj pa so na goriškem letališču na Rojah pripravili krajšo slovesnost in tako letališče tudi uradno predali svojemu namenu.

"To letališče pomeni veliko ne le za obe občini (Gorico in Sovodnje), pač pa za celotno območje, tudi za Slovenijo. Nadejamo se, da bo ta točka res postala stičišče številnih proizvodnih in tudi drugih dejavnosti, ki so vezane na letalstvo, na rekreacijo in šport ter seveda na vse proizvodne dejavnosti, ki tukaj primanjkujejo. Verjamem, da bo to letališče postalo zelo privlačno za marsikoga," je ob robu krajše slovesnosti povedala županja občine Sovodnje ob Soči Alenka Florenin.

V Pipistrelu zadovoljni
Ponovnega odprtja letališča se veseli tudi ajdovski podjetnik in direktor Pipistrela Ivo Boscarol, ki je ob robu letališča že zgradil večjo proizvodno halo. V njej bodo še letos začeli izdelovati električna letala Panthera.

"Novica nas je zelo razveselila, saj smo jo že dolgo pričakovali in nam vliva veliko optimizma," je povedal Boscarol, ki se odprtja ni mogel udeležiti, saj se v ZDA udeležuje večdnevne konference UBER Elevate. Povedal je še, da se bodo lahko končno začeli pripravljati na to, da v novi stavbi končno začnejo proizvodnjo.

V goriškem podjetju je Pipistrel lani zaposlil dva delavca, zdaj pa namerava v Gorico prezaposliti še nekaj inštruktorjev, ki bodo poskrbeli za zaposlovanje novih ljudi. Delo naj bi v Gorici začeli v roku od dveh do treh mesecev.