Štajerski vinogradniki pričakujejo po kakovosti enega boljših vinskih letnikov, morda celo boljšega od izjemnega letnika 2011. Foto: Občina Kungota
Štajerski vinogradniki pričakujejo po kakovosti enega boljših vinskih letnikov, morda celo boljšega od izjemnega letnika 2011. Foto: Občina Kungota
false
Vinogradniki bodo kmalu začeli s trgatvijo zgodnjih sort. Foto: BoBo

Če smo imeli lani zelo deževno in hladno poletje ter jesen, je letos ta sprememba v vroče, suho poletje ekstremna. To se bo zagotovo poznalo v vinih, tudi sauvignonove arome znajo biti nekoliko bolj tropske.

Direktor Ptujske kleti Vinko Mandl o letošnji letini grozdja.
Vinska klet
V Ptujski kleti ocenjujo, da zna biti letnik zelo primeren za rdeče sorte, staranje vin, desertna vina in predikate. Foto: BoBo

V največji slovenski vinski kleti P&F Wineries, ki združuje ormoško in ljutomersko klet, so s trganjem muškata ottonela začeli že v petek, prvi teden pa bodo trgali grozdje izključno za penine. Trgatev bodo nadaljevali do predvidoma 10. oktobra, letos pa so se odločili pustiti nekoliko več vinogradov za pozne trgatve, jagodne izbore in ledena vina.

"Količinsko pričakujemo dober letnik, a ne tako izjemen kot 2011. V lastnih vinogradih pričakujemo okoli 3800 ton grozdja, odkupili ga bomo še okoli 3100 ton. V primerjavi z lanskim letnikom je to veliko več, saj smo skupaj imeli le dobrih 3500 ton grozdja," je pojasnila vodja trženja v ormoški družbi Sonja Erčulj. Odkupne cene grozdja se bodo pri njih gibale v povprečju med 45 in 75 centov za kilogram.

Po kakovosti pričakujejo enega boljših vinskih letnikov, morda boljšega tudi od izjemnega letnika 2011. Prepričani so, da bo letnik 2015 našel mesto v njihovi arhivski kleti, ki šteje več kot 250.000 steklenic z najstarejšim letnikom 1956.

Na Ptuju stavijo tudi na rdeče sorte
V Ptujski kleti bodo po besedah direktorja Vinka Mandla trgatev začeli prve dni septembra. Začeli bodo z belim pinotom in chardonnayem, ki sta osnovi za penine, rizvancem kot najzgodnejšo sorto, nato pa skladno s stopnjo zrelosti sledita muškat otonel in sauvignon.

"Na osnovi razvoja trte doslej ocenjujemo, da zna biti letnik zelo primeren za rdeče sorte, staranje vin, desertna vina in predikate. Ob stabilnosti vremena in še kakšni pošiljki dežja znabiti, da bo to leto tudi za kralja vin - renski rizling - izjemno dobro leto, seveda na izbranih legah," je dejal Mandl.

S kooperanti in zadrugo imajo podpisane dolgoročne pogodbe in tako vsako leto zagotavljajo odkup in plačilo celotnega pridelka. Dolgoročno sodelovanje jim omogoča celoten pregled nad sledljivostjo, nego trte in kakovostjo grozdja, od kooperantov pa letos pričakujejo odkup med 1500 in 1800 tonami grozdja, še nekaj malega pa od Kmetijske zadruge Ptuj.

"Če smo imeli lani zelo deževno in hladno poletje ter jesen, je letos ta sprememba v vroče, suho poletje ekstremna. To se bo zagotovo poznalo v vinih, tudi sauvignonove arome znajo biti nekoliko bolj tropske," pravi Mandl in opozarja, da še vedno obstajajo nevarnosti, saj še nismo povsem zunaj obdobja poletnih neviht, ob tem pa letos opažajo tudi povečano število os, ki lahko zelo škodujejo grozdju.

V Ptujski kleti kooperantom obveznosti večkrat poravnajo v obliki predplačila oziroma akontacije za trgatev. Letos so odkupne cene v povprečju pet odstotkov višje od lanskih in skoraj za petino višje od tistih v letu 2012. Povprečna cena za grozdje bo nad 50 centov, pri nekaterih sortah so odkupne cene s stimulacijo tudi nad 65 centov.

Radgonska klet letos tudi z grozdjem iz Kapele
V Radgonski kleti so že začeli s poskusnim trganjem zgodnjih sort. Glavni enolog Gorazd Kovačič pravi, da kaže na povprečno dober letnik, če jim bo vreme šlo na roko do konca, pa bo ta morda celo odličen. Zagotovo pa je letnik dosti boljši od lanskega katastrofalnega.

Letos imajo v najemu tudi 90 hektarjev vinogradov propadlega podjetja Kapela, zato računajo na okoli 5000 tonah grozdja. Večinoma bodo grozdje pridelali sami na lastnih 380 hektarjih, okoli 1500 ton grozdja pa bodo odkupili od kooperantov.

Odkupne cene so dogovorjene, te so odvisne tudi od kakovosti, a pod 40 centov za kilogram ne bodo šli. Trgatve naj bi zaključili v nekaj več kot mesecu dni, sicer pa uradno začenjajo v ponedeljek z obiranjem chardonnaya.

V konjiškem Zlatem griču prav tako zadovoljni z letino
Konjiški Zlati grič, ki ima eno izmed najmodernejših kleti, si od letošnje sezone obeta letino nekje v povprečju, morda celo nekoliko nad povprečjem, kar se tiče količine, medtem ko bodo o kakovosti letnika lahko več povedali nekoliko pozneje.

V Zlatem griču pravijo, bodo zgodnje sorte, kot je rizvanec, začeli obirati predvidoma konec naslednjega tedna ali še kakšen dan pozneje. Pričakujejo med 500 in 550 tonami grozdja. Pogoji za trto so bili letos po njihovem zelo dobri, a trenutno so še v fazi jemanja vzorcev, saj iščejo najprimernejši čas za trganje posamezne sorte.

"Predvidevam pa, da bo letina dobra, kar se kakovosti tiče. Pogoji so bili namreč bistveno boljši kot lani, ko je bilo hladno in deževno, letos pa smo imeli srečo, da smo tudi v času vročinskih valov imeli ves čas dovolj vode razporejene povsod in trta suše ni trpela," je dejal direktor Zlatega griča Silvo Žižek. Del grozdja pridelajo sami, od kooperantov običajno odkupijo okoli 200 ton, letos načrtujejo odkup okoli 400 ton grozdja. Odkupne cene se bodo gibale med 55 in 80 centi za kilogram grozdja.

Zlati grič je sicer še vedno v fazi iskanja novega lastnika. Žižek pravi, da za zdaj na tem področju ni še nič novega in dodaja, da bi si v podjetju, če že poteka prodaja, želeli hitrega zaključka postopka in s tem obdobja negotovosti.

Če smo imeli lani zelo deževno in hladno poletje ter jesen, je letos ta sprememba v vroče, suho poletje ekstremna. To se bo zagotovo poznalo v vinih, tudi sauvignonove arome znajo biti nekoliko bolj tropske.

Direktor Ptujske kleti Vinko Mandl o letošnji letini grozdja.