Na poletnem taboru Kozje bo letos počitnikovalo kar 200 otrok. Foto: Goran Rovan
Na poletnem taboru Kozje bo letos počitnikovalo kar 200 otrok. Foto: Goran Rovan
false
Med udeleženci je največ mladih nogometašev. Foto: Goran Rovan
false
Številčna je tudi skupina karateistov. Foto: Goran Rovan
200 otrok bo na poletnem taboru na Kozjanskem

Na prvem poletnem taboru, ki so ga pripravili mladi, združeni v zavod ŠIK Kozjansko, je bilo le dvajset udeležencev, ki so se urili v tenisu. Naslednje leto se je njihovo število še enkrat povečalo. Potem so dodajali še nove športne in druge vsebine, tako da bo letos na taboru kar 200 otrok. Ti se bodo ukvarjali s športnimi in likovnimi dejavnostmi.

Zaradi velikega števila prijav bo Poletni tabor Kozje letos potekal kar v treh terminih. Novost je tudi košarkarski kamp, pravi Iztok Štus,vodja tabora, in pojasni: "Večino aktivnosti izvajamo v našem športnem parku in telovadnici pri osnovni šoli. Tako letos prvič izvajamo košarko, nadaljujemo pa s tenisom, nogometom, karatejem in likovno dejavnostjo. Poleg vseh teh športov imamo še ogromno dodatnih dejavnosti: kuharske delavnice, peko prve samostojne lastne večerje, kopanje v Aqaluni, kino pod zvezdami, obiskali so nas različni gostje, izvajamo pa tudi nekatere družabne in športne igre, tako da ni nikomur dolgčas."

"V tretji izmeni bo na taboru sodelovalo tudi 25 otrok iz socialno ogroženih družin," pojasnjuje eden izmed organizatorjev Andrej Štus in dodaja: "Udeležba v Poletnih taborih Kozje je namenjena vsem otrokom med 6. in 15. letom starosti, odvisno od izbire programa. Ti bivajo v šotorih, hrano pa nam pripravljajo v bližnji osnovni šoli. Na taboru se bo zvrstilo 15 mentorjev. Med udeleženci pa so tudi domači osnovnošolci, ki se udeležujejo aktivnosti, spijo pa na svojih domovih. Teh bo od 50 do 60. Naš cilj je otrokom pričarati nepozaben teden čudovitih dogodivščin v naravi, daleč stran od računalnikov, televizije in drugih elektronskih naprav. Kljub temu otroci ugotavljajo, da se lahko tudi tako marsikaj naučijo in se zabavajo vsako minuto našega skupnega druženja. Da našim mladim nadobudnežem ne bo dolgčas, smo jim pripravili tudi izjemno pester program dogajanja na Kozjanskem in v Kozjem."

Mladi so nad taborom navdušeni in mnogi se nanj radi vračajo. Mladi nogometaš iz Maribora Maj Emeršič je bil že lani in zatrjuje, da je super. To podkrepi z besedami: "Prihajam zato, ker je fajn, zato ker igramo nogomet, taborimo in se ob tem tudi veliko igramo. Nisem prišel samo zaradi nogometa, ampak tudi zato, da se družim s starimi in novimi prijatelji."

V drugi izmeni je zelo številčna tudi skupina karateistov. Domačin Bor Hartl je nad tem navdušen in pove: "Tu delamo v dveh skupinah, ena skupina je reprezentančni del, druga skupina so pa začetniki, ko so komaj začeli trenirati. Jaz prihajam na ta tabor po več znanja, več treninga in da se veliko več naučim."

Medtem ko se večina udeležencev poletnih taborov navdušuje nad športnimi dejavnostmi, se jih le manjši del udeležuje likovnih. Med njimi je že drugo leto Lara Pavše iz Prevalj, ki je navdušena nad mentorico in vsem, kar izve novega. Lara o tem pove: "Jaz sem na tem taboru že drugič, zato ker mi je tu zelo všeč. Se tudi veliko naučim, tako risati, pa slikati, pa nove tehnike spoznavam." Organizatorji zatrjujejo, da je njihov cilj otrokom pokazati, da se da počitnice preživeti tudi brez telefonov, in kot kaže, jim to tudi uspeva.

Goran Rovan, TV Slovenija

200 otrok bo na poletnem taboru na Kozjanskem