Pihalni orkester Krško je tokrat pripravil svoj letni koncert v športni dvorani pri OŠ Krško. Foto: Goran Rovan
Pihalni orkester Krško je tokrat pripravil svoj letni koncert v športni dvorani pri OŠ Krško. Foto: Goran Rovan
Tokrat je z njimi nastopil tudi mladinski pevski zbor OŠ Jurija Dalmatina Krško. Foto: Goran Rovan

Pihalni orkester Krško je svoj tradicionalni letni koncert tokrat pripravil v športni dvorani Osnovne šole Jurija Dalmatina v Krškem, saj veliko dvorano Kulturnega doma Krško obnavljajo. V uvodu so se predstavili s svojim novim programom, potem pa so se krškim godbenikom pridružili še mladi pevci mladinskega pevskega zbora Osnovne šole Jurija Dalmatina Krško, ki delujejo pod vodstvom profesorice Damjane Mlakar.

Za konec so se jim pridružili še glasbeniki družine Tonija Sotoška, od katerih že trije nadvse uspešno nastopajo v pihalnem orkestru. Program je duhovito povezoval Goran Miljanović. Ker je bil koncert ravno na miklavževo pa jih je obiskal tudi prvi decembrski dobri mož Miklavž, ki je najmlajše tudi obdaril z jabolki in mandarinami. So pa obdarili tudi tri nove glasbenike, ki so se jim pridružili letos in dva, ki sta se po nekaj letih ponovno vrnila v njihove vrste.

Krški pihalni orkester že deseto leto vodi dirigent Dejan Žnideršič, ki je pred desetletjem nasledil dolgoletnega dirigenta Draga Gradiška. Orkester, ki je začel delovati leta 1957, je v zadnjih 25 letih začel rasti, ne samo številčno, ampak tudi kakovostno. Tako je že leta 1982 dosegel prvi vidni rezultat na državnem tekmovanju slovenskih godb, najuspešnejša pa so bila devetdeseta leta. Takrat je dirigent Drago Gradišek orkester popeljal v višave, saj je leta 1990 dobil zlato plaketo s posebno pohvalo v prvi težavnostni stopnji državnega tekmovanja. V koncertni skupini, ki je tudi najvišja skupina tega tekmovanja, pa še nikoli ni dosegel slabšega rezultata, kot je zlato priznanje s posebno pohvalo. To je bilo v letih 1995 in 2000. Leta 2006 je v Krškem potekalo državno tekmovanje v koncertni skupini in orkester je z novim dirigentom spet osvojil zlato priznanje s posebno pohvalo. Letos so imeli že več nastopov. Med drugim so že tretjič nastopili v Nemčiji v Bad Schlemi, kjer so se udeležili 16. mednarodnega festivala pihalnih orkestrov, na katerem lahko sodeluješ samo s povabilom organizatorja. Krškim godbenikom je to uspelo že tretjič in tako so ponovno nastopili ob 16 pihalnih orkestrih iz desetih evropskih držav.

Za MMC Goran Rovan