Ustavitev dobave z živili za Lipico Turizem pomeni novo izgubo prihodkov. Foto: BoBo
Ustavitev dobave z živili za Lipico Turizem pomeni novo izgubo prihodkov. Foto: BoBo

Kuharji in natakarji so doma na čakanju. Vprašanje je še, kdaj bo zmanjkalo kave in bodo zaprli še bar, je za Radio Slovenija poročala Irena Cunja.

Kot je pojasnil v. d. direktorja Kobilarne Lipica Boštjan Bizjak, sta bili vloženi dve izvršbi. "Eno smo sanirali, drugo še bomo," je napovedal, a dodal, da se je poslovanje v tem delu ustavilo.

Kako torej do denarja? Možnosti sta dve. Ena možnost je, da bi od Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS dobila v najem zemljišče za golf, ki ga ima do leta 2018 v zakupu Kobilarna Lipica. Druga možna pot je povrnitev vložka v golfhiško. Hiško je leta 2011 obnovila Kobilarna, z novim letom pa je postala last države.

Denar bo najprej usmerjen v plače
Lipiško vodstvo je pristojnim v Ljubljano že poslalo zahtevo za podpis potrebnih pogodb. Denar, ki priteka, bo prednostno usmerilo v poplačilo prispevkov in plač. Dobra novica je, da je včeraj vodstvo zaposlenim v Lipici Turizem izplačalo drugo polovico plače za december, sproti pa poravnava tudi račune za porabo električne energije. A do kdaj bodo vzdržali, ne vedo. Na potezi so pristojni na državni ravni.

Premier Miro Cerar je v torek dejal, da se ima v prihodnjih dneh na temo Lipice Turizma namen sestati z ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejanom Židanom. Kot je poudaril, bo po pogovoru sam in po potrebi z vlado ocenil stanje in se zavzel za to, da se začne položaj reševati konstruktivno in uspešno.