Člani Hrasta iz Tržišča so si uredili svoje prostore s prostovoljnim delom. Foto: Goran Rovan
Člani Hrasta iz Tržišča so si uredili svoje prostore s prostovoljnim delom. Foto: Goran Rovan
Zaradi snega je bilo starodobnih vozil nekoliko manj, manjkali pa so tudi številni stari, a lepo obnovljeni motorji. Foto: Goran Rovan
Društvene prostore bodo uporabljali tudi drugi. Foto: Goran Rovan

Klub ljubiteljev starih vozil Mirnske doline Hrast iz Tržišča, ki je bil ustanovljen 3. septembra 1999, ima danes že več kot 170 članov. Ti imajo v svoji lasti skoraj 400 starodobnih vozil, največ je seveda motorjev, avtomobilov, imajo pa tudi nekaj kmetijskih strojev, vsa pa so stara krepko čez 25 let. Danes so imeli v prostorih gostilne Ulčnik-Majcen v naselju Vrhek pri Tržišču svojo redno letno skupščino, na kateri so pregledali uspešno delo v preteklem letu in zastavili cilje za letošnje.

Ob tej priložnosti so v klubu, ki ga zdaj vodi Toni Janežič, slovesno predali v uporabo svoj društveni dom, ki so si ga uredili v nekdanjih prostorih Kmečke zadruge Sevnica pri Železniški postaji Tržišče, v katerih je bilo nekoč skladišče za oglje. Ti prostori so bili dotrajani, namenjeni za rušenje, a potrebni temeljite obnove, ki so jo opravili člani kluba prostovoljno. Z donacijami in denarjem, zbranim s članarino, so le nakupili material za obnovo in plačali obrtnika, ki jim je naredil pročelje, sicer pa so vsa dela opravili sami. Obnova je zato trajala vse od leta 2010.

Odprtja so se udeležili podžupan občine Sevnica Janez Kukec in predsednik krajevne skupnosti Tržišče Janez Virant ter župnik Slavko Kimovec, ki je prostore in vozila tudi blagoslovil. Za toplejše vzdušje pa so kljub snegu poskrbele sevniške mažoretke in godba. Te prostore bodo ponudili v uporabo tudi drugim društvom in klubom, ki delujejo v krajevni skupnosti Tržišče in s katerimi ves čas sodelujejo pri pripravi gorske dirke za starodobne motorje, ki poteka po cesti od Tržišča do Malkovca v skupni dolžini dveh kilometrov.

Letos bodo tako izpeljali že 14. dirko za Pokal Malkovca, ki šteje tudi za državno prvenstvo v hitrostnem motociklizmu starodobnikov. Zanjo so že vrsto let dobili priznanje AMZS-ja za najboljšega organizatorja dirk za starodobnike. Njihovim tekmovalcem, letos jih je tekmovalo samo deset, pa se je tokrat izmuznil iz rok pokal za ekipnega prvaka, ki so ga prav tako osvojili že večkrat zapored in bili vrsto let najboljši klub v Sloveniji.

Člani delujejo v šestih sekcijah, vse od tekmovalne do sekcije vojaških vozil, ki je bolj znana kot Duletova četa. To vodi njihov častni predsednik Janez Valant, njeni člani, ki jih je vsako leto več in imajo tudi vse številčnejši vozni park terenskih vozil, pa se udeležujejo različnih prireditev po vsej Sloveniji in tudi v tujini. Seveda pa vsi skupaj skrbijo tudi obnovo starih vozil in s tem za ohranjanje naše premične tehnične dediščine.

Za MMC Goran Rovan