Ocena škode še ni znana. Foto: Jure K. Čokl
Ocena škode še ni znana. Foto: Jure K. Čokl
Gasilci so šest ur gasili požar v hotelu Union
Zagorelo v podstrešnem delu hotela Union

Gasilce so o požaru obvestili ob 8.40. Kot je dejal vodja intervencije Jure Dolinar, je bilo gašenje zahtevno, ker je objekt visok več kot 22 metrov, gašenje z gasilsko lestvijo ni bilo mogoče. Ekipe so se z ognjem bojevale od znotraj in s pomočjo vrvne tehnike, je še dejal. Na terenu je sodelovalo okoli 75 gasilcev in 14 gasilskih vozil.

Po do zdaj zbranih podatkih je zagorelo v sedmem nadstropju, požar pa se je nato razširil v mansardo in ostrešje. Zaradi strukture in oblike ostrešja je imel ogenj dobro izhodišče za hitro širjenje, je povedal vodja intervencije. Na začetku so gasilci evakuirali le 7. in 8. nadstropje hotela, pozneje pa so se odločili za evakuacijo celotne zgradbe. Skupno so evakuirali okoli 100 ljudi.

Evakuacija sosednjega dela hotela po presoji gasilcev ni bila potrebna, saj so imeli požar ves čas pod nadzorom. Glavnina intervencije je potekala znotraj stavbe, gasilcem pa je poleg višine preglavice povzročala tudi strma in gladka streha hotela, saj je bil zato dostop do žarišča požara zahteven.

Zaradi zahtevnosti gašenja so na Gasilski brigadi Ljubljana za pomoč zaprosili tudi gasilce iz prostovoljnih društev. Ekipe, ki so gasile požar, so se menjavale na od pol ure do ene ure.

Z ognjem nad osje gnezdo?
Po nekaterih informacijah, ki so zaokrožile v javnosti, naj bi požar izbruhnil, ko je nekdo skušal z ognjem uničiti osje gnezdo. S PU-ja Ljubljana so sicer sporočili, da o vzroku požara v tem trenutku še ne morejo govoriti, ker kriminalistična preiskava še aktivno poteka. Po prvih ocenah je požar povzročil za okoli 400.000 evrov škode.

Kot je po poročanju STA-ja pojasnila Maja Kosem iz marketinga hotela, je bila evakuacija zaposlenih in gostov opravljena zelo hitro, noben gost ali zaposleni ni bil poškodovan. Zahvalila se je gasilcem in policiji za hitro posredovanje, na kraju dogodka so bili namreč v nekaj minutah po izbruhu požara. Ob tem so iz hotela še sporočili, da bo polno poročilo o vzrokih in škodi podano, ko bo konec uradne preiskave.

Video: STA, Anže Ančimer

Foto: BoBo, Barbara Vidmajer, MMC

Gasilci so šest ur gasili požar v hotelu Union
Zagorelo v podstrešnem delu hotela Union