Ljubljana

Poudarki

  • "Ceste se veselim čez deset let, ko bodo drevesa dobila svojo senco," pravi župan Zoran Janković.
V središču Ljubljane so po letu dni za ves promet znova odprli Gosposvetsko cesto in Dalmatinovo ulico. Foto: BoBo
VIDEO
V prestolnici za promet o...

Dodaj v

Janković ob odprtju Gosposvetske ceste: To je moj ponos

Odprtje prenovljenih cest v središču Ljubljane
30. avgust 2018 ob 11:32,
zadnji poseg: 30. avgust 2018 ob 20:28
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

V središču Ljubljane so po letu dni za ves promet znova odprli Gosposvetsko cesto in Dalmatinovo ulico. Prav tako je promet znova stekel po prenovljeni Karlovški cesti in skozi predor pod gradom. Ob odprtju se je ljubljanski župan Zoran Janković meščanom zahvalil za potrpljenje.

Minilo je leto dni od začetka del na Gosposvetski cesti. Izvajalec se je zavezal, da bodo vsa dela končana v največ 500 dneh, saj so na tem območju pričakovali arheološke najdbe. Niso pa pričakovali, da je nekdo nanje naletel že pred več kot pol stoletja in jih skoraj uničil, kar je arheološka dela podaljšalo. Da bi ujeli predvidene roke, so Gosposvetsko za ves promet zaprli.

Zapora pa se je končala z večerno proslavo pri gostilni Figovec, ko so ob glasbeni spremljavi odprli prenovljeno Gosposvetsko, skupaj z Dalmatinovo. A Gosposvetska cesta zdaj ni samo cesta, po novem je bolj podobna trgu. Tako pravi arhitekt prenove Rok Žnidaršič: "Ne glede na to, da je formalno še vedno cesta, bo ta trg umirjal promet. Na neki način bo kazal, kdaj se vstopa z avtomobilom, z avtobusom, s kolesom, peš v ožje mestno središče. To nakazujejo drevoredi, predvsem pa sprememba tlaka, ki nekako umiri."

"Ceste se veselim čez deset let, ko bodo drevesa dala svojo senco," pravi župan Zoran Janković, ki je prenovljeno cesto označil za svoj ponos. S prenovljeno Gosposvetsko cesto je prestolnica po županovih besedah dobila novo ulico, ki ima predvsem veliko površino za pešce in kolesarje. "To je velika prednost za vse lastnike oziroma najemnike lokalov in stanovalce," je poudaril.

Dalmatinova ulica ob 11. uri. Foto: MMC RTV SLO.

G. C., L. L.
Prijavi napako
Komentarji
zigag
# 30.08.2018 ob 12:22
Tole je pa tako pocukrano napisano, da bolj ne more biti.

Vsak dan se peljem s kolesom tu mimo v službo blizu in vam lahko povem, da je kvaliteta tlaka, betona, kock in pa pločnik na nivoju
poraznega. Enostavno ni ne poravnave v klančini ko greš s kolesom, ne ravnega pločnika za pešce. Ne kritiziram, ampak oprostite tole je narejeno šlampasto in prav kliče k obnovi v kratkem. Beton je prelit, kot da bi ne ozirali na končen izdelek za trajno uporabo.

Verjamem, da si je nekdo to lepo zamislil, a izvedba je taksna, da ne odraža drage izvedbe. Vsaj za Gosposvetsko lahko rečem 100%.
Na križišču s Slovensko celo izgleda , da so se potrudili in dali več asfalta a povsod ni tako.

Pozdravljam več dreves, a že en teden po zasaditvi junija na Dalmatinovi so bila upognjena. Vsa parkirna mesta na Dalmatinovi so sedaj namenjena drevesom, kar je super, ampak ali je kdo predvidel prostorsko stisko. Ker če ljudem zaračunaš 100€ na leto za dovolilnice, potem pa jim odvzames mesta, ni fer. Počasi se začenjajo odseljevati iz središča tudi zaradi takih drastičnih sprememb, kjer je po eni strani vse lepo in urejeno (kao) po drugi strani pa zanemarjamo prostorsko načrtovanje na daljši rok.
Rockos
# 30.08.2018 ob 12:01
"Ceste se veselim čez deset let, ko bodo drevesa dobila svojo senco," pravi župan Zoran Janković.

Jaz pa se veselim dreves, ki bodo senco dajala. :)
TineB
# 30.08.2018 ob 12:24
Skrbi me tudi izvedba asfaltiranja. Sem opazoval pred časom, kako to delajo. Hm. Če bi meni doma tako delali, bi bili takoj odpuščeni. Dam roko v ogenj, da bodo ponekod dež ne bo odtekal v kanale in bodo ostale velike luže še precej časa po koncu dežja. Ker se v živo že na oko ponekod vidijo neravnine in vdolbine na cestah in pločnikih. Šlamparija, plačana z javnim denarjem. Kontrola pa slepa, gluha in nema.
TineB
# 30.08.2018 ob 12:28
Me prav zanima, če si bo kak medij upal poslati novinarja skupaj s strokovnjakom, nadzornikom nizkih gradenj, tja na teren zadevo malo pogledat, kako "kvalitetno" je zadeva narejena. Če bodo mediji tiho glede izvedbe porazne kvalitete in ne bodo pritisnili na občino, da uveljavi reklamacijo, bodo sokrivi za potratno porabo javnih sredstev, saj je kvaliteta narejenega glede na porabljen denar absolutno preslaba. Tudi do te mere, da trpi funkcionalnost, ko na primer padavinske vode ne odtekajo s ceste in kolesarskih stez in pločnikov.
Slycer
# 30.08.2018 ob 11:52
Kvaliteta izvedbe se je izmuznila vam novinarjem? Ali zakaj se tega sploh ne omenja?
zigag
# 30.08.2018 ob 12:30
Glede odtekanja vode drži, na Prulah oz na začetku pri Grudnovem nabrežju so uredili križišče na novo, tj. tik pri mostu ki povezuje Breg in Prule. Tam ob deževju voda *nikamor* ne odteka. In še huje, urejen je dostop za invalide, na tleh položene plošče za orientacijo slepih, a kaj ko slednji zaide lahko direkt v konkretno pod pločnikom nabrano dežno vodo in ko sproti pripelje iz smeri Križank še avto, ki zavija na Prule, je katastrofa popolna. Večkrat videno in to je eno najbolj nevarnih območij za pešce pa je bilo preurejeno letos pozimi in bi moralo biti top, a Žal ni.

Kje ste mestni svetniki, ki požegnate take projekte?
TineB
# 30.08.2018 ob 12:30
Me prav zanima, kdo je pogodbeni nadzornik za izvedbo teh del na Dalmatinovi in Gosposvetski. Da vem, da ga nikoli ne najamem ali komu slučajno priporočim kdaj. A kdo ve, katera firma je izvajala nadzor? KPL sama nad sabo, hehehehe?
TineB
# 30.08.2018 ob 12:20
Na daleč zgleda lepo in krasno, da ti kar srce zaigra. Res mnogo lepše kot prej. :)
Ko pa se sprehodiš v živo tam in pogledaš detajle izvedbe, te pa na rit vrže. Kako zelo zanikrno je to narejeno! Za zjokat! Ampak za javni denar je očitno vse dovolj dobro. Če bi pa komu z ljubljanske občine tako doma uredili dovoz ali dvorišče, bi pa izvajalca lastnonožno sunil v zadnjico župan ali ta občinski funkcionar. Upam, da občina uveljavi reklamacijo na izvedbo določenih del.
OnionRing
# 30.08.2018 ob 12:26
zadostnost je odlicnost v sloveniji
Celjan27
# 30.08.2018 ob 12:39
Lepo! Plus: drevesa, tlakovanje pred cerkvijo, sorazmerno hitro narejeno (glede na zlickarje:)), minus: salabajzersko narejeno na nekaterih delih - tudi jaz ne bi najel teh majstrov:)
Slycer
# 30.08.2018 ob 12:37
Nadzornik je ista oseba ki je nadzorovala izgradnjo šentviškega predora.
FancyBoy
# 30.08.2018 ob 17:06
@dragon

Stozice so nedokoncane pa se en kup firm je propadlo na ta racun, ker podizvajalci niso dobili placano.
TineB
# 30.08.2018 ob 12:51
Saj če bi občina vsaj reklamacijo uveljavila za slabo izvedbo delo. Pa je ne bo. Skoraj nikoli je ne uveljavi proti "svetemu KPL". Ne le to. Za nagrado mu podeli 3/4 vseh gradbenih poslov v občini, tudi nova dela. Ne glede na slabo izvedbo preteklih del. Pa kdo bi pri zdravi pameti pri delih doma vedno znova najemal npr zidarja, vodovodarja, pleskarja, elektroinštalaterja, ki bi mu vedno znova šlampasto zadevo izvedel. Nihče. Samo nekdo, ki je totalno nor. Ali pa nekdo, ki mu dol visi , saj ne dela zase in ne zapravlja svojega denarja. Sem prepričan, da je pa županova domača ulica, ki so jo tudi pred časom prenavljali po izgradnji kanalizacije, izvedena tip-top.
palbinc
# 30.08.2018 ob 12:43
ampak te fotke pa zmagajo: vse razmetano kolkr se le da, beton razmetan z lopato, dva delavca se še komaj opirata na lopati...ni čudno, da te stvari trajajo eno leto. Svetsko dje.
fritaja
# 30.08.2018 ob 15:21
vranek
# 30.08.2018 ob 12:55
Sami izvedenci za nizke gradnje, klancine,tlake, kvaliteto betona, asfalta, polaganja le tega, idejnih resitev, cenovnih izvedencev...ni da ne obvladate v nulo! Potem pa v naslednjem zapisu o svoji nizki placi! Gospodje, nekaj ne štima! Ha?


Štima. Za to, da opaziš, da je nekaj šlampasto narejeno, ni treba, da si izvedenec z visoko plačo.
dead4head
# 30.08.2018 ob 12:37
Tako kot so že omenili nekateri, zadeva je narejena porazno. Zgleda kot da še ni dokončano, spet se nihče ne ozira na tiste, ki se prevažamo s koleščki (rolke, rolerji, skiroji) saj so pločniki tlakovani in ni alternativnega asfaltiranega pasu. Mnogi robovi niso lepo izravnani in podobno.
zigag
# 30.08.2018 ob 12:25
@TineB. Po oddaji svojega komentarja sem opazil vas zapis. Hvala, da ste tudi vi to opazili, me veseli, da nisem edini!
FancyBoy
# 30.08.2018 ob 20:13
"zoki v enem dnevu toliko pokrade našega denarja kot ga mi ne zaslužimo v 10 letih potem pa naj bi bili srečni,ker je dve ceste popravil v centru ljubljane,ker takih cest 1 km.iz centra je najmanj 100,ki bi potrebovale prenovo"

nazalost je res
Sorrento
# 30.08.2018 ob 19:54
@Mihsss,

zelo sem "ponosen in vesel", da že vrsto let po Ljubljani Jankovići plešejo kolo in se smejijo.

Vam v obraz, dragi davkoplačevalci!
TineB
# 30.08.2018 ob 12:45
@Slycer

"Nadzornik je ista oseba ki je nadzorovala izgradnjo šentviškega predora."

A resno? Katastrofa! Takrat tudi "nihče" ni bil kriv. Kar dol je samo padlo vse s stropa. Ti, ti, ti, grda gravitacija! Pa kako lahko takšna oseba sploh še posluje v svoji branži in jo kdo resen sploh še najame? Aja, za takšne mutivodne rabote, ki so iz javnega denarja financirane, so ti ljudje dobri za najet. Vse jasno. #gradbenamafija
.jest
# 30.08.2018 ob 20:05
Malo vprašajte stanovalce Dalmatinove, kakšen sekret so naredili. Že sedaj poka podlaga.
pink panther
# 30.08.2018 ob 20:04
zoki v enem dnevu toliko pokrade našega denarja kot ga mi ne zaslužimo v 10 letih potem pa naj bi bili srečni,ker je dve ceste popravil v centru ljubljane,ker takih cest 1 km.iz centra je najmanj 100,ki bi potrebovale prenovo
FancyBoy
# 30.08.2018 ob 17:03
Debelina asfalta enaka kot debelina palacinke. Kvaliteta je rea slaba in je samo vprasanje casa kdaj se bo ponovno popravljalo cesto.

Pa saj ni problem, ce ti za vsak gradbeni projekt kapne 10%.
sonce12
# 30.08.2018 ob 15:20
A danes so grobi asfalt polagal dopoldne sedem ur kasneje pa bo ze odprto za promet?
TineB
# 30.08.2018 ob 12:57
Ali je kdo sploh preveril drsnost, trenje pri zaviranju na tistem kamnitem tlaku pred cerkvijo, tik pred semaforjem, kjer se bo zaviralo? Ali pa so kamniti tlak kar vgradili v cestišče, ker je pač lep? #nefunkcionalniarhitekti
Flegica
# 30.08.2018 ob 23:07
Če pristavim še jest svoj piskrček-to kr se je zgodilo s slovensko gradbeno panogo je katastrofa. Od nekoč odličnih firm ki so delale najbolj zahtevne projekte tudi v tujini ni ostalo nič. Kar se trenutno gradi po slo pa opravljajo razne firme s 5 zaposlenimi ki furajo kao “inžiniring” v resnici pa niso sposobne postaviti pasje ute. Poseben primer predstavlja Ljubljana oz javna naročila v Lj. Tu imamo Kpl nekoč javno podjetje danes pa mafijsko združbo kupljeno za manj kot 2M eur kar je pomoje bilo odplačano s prvimi 5 naročili za Mol. Kakovost dela in strokovnosti ni niti za vzorec-naročnik je Mol ki se v resnici obnaša kot de je Kpl še vedno v lasti občine oz kot da je koncesionar za vsa dela v Lj a je v resnici privatno podjetje ki bi moglo delovati po principih svobodnega trga?!? Zakaj noben novinar ne postavi tega vprašanja?
Sorrento
# 30.08.2018 ob 23:30
@Flegica

čestitam, zelo realno razmišljaš in na žalost imaš glede na stanje v praksi čisto prav. Tudi jaz sem z Jankovićem že nekajkrat komuniciral osebno in ne vem ali bi ga dal v čas stalinizma ali pa v pozicijo botra sicilijanske mafije.

In točno tako MOL pod njegovim absolutizmom tudi funkcionira - Zoki je glava hobotnice!
Sussudio
# 30.08.2018 ob 12:01
Wow 2 cesti obnovljeni!
Tudi Kitajci nam zavidajo naše gradbeno-tehnološke presežke v rekordnih časih!
Regedit
# 31.08.2018 ob 08:08
cel halo za par metrov ceste.še godba je prišla.to je seveda predvolilna godba za naivneže
Flegica
# 30.08.2018 ob 23:16
Pa že v naprej se zahvaljujem novinarju za brisanje komentarja-sovražni govor pa to! Mogoče še ena anekdota iz življena našega vrlega župana. Se spomnim ko je prisel zagovarjat stožice na naš fax- kako vehamentno je nas odpravil kot popolne šalabajzerje češ da nimamo pojma o ekonomiji, urbanizmu in arhitekturi. Sploh ni dovolil da dvomimo o naložbi ker on ve bolje kot 120 študentov in 20 profesorjev. Pa sem ga včasih celo zagovarjal samo ko sem osebno z njim komuniciral sem videl da ni to človek za razviti svet ampak dinozaver iz bivšega sistema ali slabše
Kolupaila
# 30.08.2018 ob 12:51
Obnova se je zagotovo podaljšala zaradi intenzivnih arheloških izkopov, o tem ni dvoma ter izvedbe vse potrebne infrastrukture.
Drugo najpomembnejše vprašanje pa je; ali se prometno stvar s prenovo Gosposvetske kaj popravlja? Odgovor je jasen: nič se ne popravlja in izboljšuje. Slovenska je žal rezervirna za taksiste, kar je problem ker je promet tam samo deloma zaprt za pešče.
Odpraviti je potrebno centralizacijo in stvar bo za vse boljše in lepša. Ljubljana bo lahko zadihala s polnimi pljuči, in še promet po državi bo bolj porazdeljen.
Dancoman
# 31.08.2018 ob 09:38
Vongobongo:
Ker zna nategovati... In ker ima moč, stricke iz ozadja ali kako se že temu reče :)
Koliko mislis da dobi od vsakega posla ki se naredi po sumljivi kvaliteti in po večmesečnih zamudah....Le zakaj misliš da je tako?
Veš koliko bi se lahko v Ljubljani več naredilo, posebej sedaj ko je kriza mimo. Zoki si pa mane roke z provizijami.... Katastrofa.
SpicyWeiner
# 30.08.2018 ob 13:53
Binder Dandet
A ni bilo napovedano zaprtje do nedelje zvečer?


Seveda, da je bilo. Ampak to je že nekaj povsem običajnega v temu mestu, da se nihče ne drži nobenih rokov.
are
# 30.08.2018 ob 16:41
Slabo asfaltiranje opažam zadnje leto velikokje po Sloveniji. In to na cestah, ki bi morale biti glede na okoljske dejavnike, zelo dobro narejene.
Khallesh
# 30.08.2018 ob 14:46
Kako pa je z včerajšnjim poškodovanim delavcem, ko se je na Slovenski usul rob pločnika in padel nanj, z zemljino in betonskim robnikom vred?
pink panther
# 30.08.2018 ob 14:02
kar ste volili ste za ta denar dobili, pa drugič rajši razmislite preden zokija obkrožite
mbvana
# 30.08.2018 ob 13:00
Že nekaj časa nisem šel v bližino Gosposvetske, tako da ne morem komentirati kvalitete izvedbe del, se je pa (glede na komentarje) očitno ponovila zgodba z vzhodne obvoznice in Litijske ceste izpred parih let, ko je bilo asfaltiranje tako slabo izvedeno, da je bilo končno stanje celo slabše od stanja pred obnovo. Takrat so oba odseka popravljali, kar je ponovno terjalo zapore, gnečo, itd...

Krivec za take šlamparije je v prvi vrsti izvajalec, v drugi pa nadzornik. Pri vsem dolžnem spoštovanju do MOL-a (in župana Jankoviča), ki na letni ravni vodi res veliko projektov, pa moram odkrito pokritizirat tudi njihov način izbire ponudnika. Ta zelo očitno omogoča participacijo tistim, ki svojega dela ne obvladajo.
Bivši uporabnik
# 30.08.2018 ob 12:04
Veselite se, nove ceste pomenijo nove milijone za jankovice
Sorrento
# 31.08.2018 ob 11:42
@firbec111

ali pa tete iz pravosodja... tožilke zamudijo z roki, vedno vse zastara, spisi se založijo, iz spisov izginejo dokazi, brišejo se telefonski prisluhi itd.
Dancoman
# 31.08.2018 ob 09:28
Katastrofa od katastofe... In Ljubljancani bodo spet izvolili daaaaaaaalec najslabšega župana v Slovneniji. Neverjetno in ko nemogoče postane mogoče... Hudo. Kako Zoki obvlada nategovanje ljudi. SVOJIH LJUDI!
zapravico
# 31.08.2018 ob 08:09
Narejeno pa tako,da se bo čez dve leti spet obnavljalo,važno da je župan zadovoljen
Binder Dandet
# 30.08.2018 ob 13:34
"Prav tako bo promet znova stekel po prenovljeni Karlovški cesti in skozi predor pod gradom."

A ni bilo napovedano zaprtje do nedelje zvečer? Slovenske poslovne navade. Odpreš x gradbišč, na x-y pa delaš. Pri meni doma so tako razkopali cesto in dvorišči dveh hiš in je že kakšen teden zasuto, dokončano pa ne. Delajo pa že en mesec.
soc
# 31.08.2018 ob 08:11
Nisem dvomil, da boste aktivno sodelovali v Jankovićevi predvolilni kampanji. Zato pač takle pozitiven članek in priznavanje predčasnega zaključka del. Sami ste junija poročali, da se je konec del na Gosposvetski premaknil s konca junija na konec avgusta. Karlovško naj bi zaprli za tri (3) dni, odprli so jo po petih. Kdo laže?

Pa če niste opazili: na rovaš Jankovićeve-Koželjeve blesteče politike razvoja Centra so praktično vsi lokali na Gosposvetski izpred njegovega prihoda morali zapreti vrata. Bravo!

(Pozitivno me preseneča le, da niso našli možnosti ceste dokončno zapreti in postaviti ob njej deset novih kafićev v ve se čigavi lasti. Ter podaljšati jutranje kolone iz Šentvida za dodatnih 15 minut.)
zapravico
# 31.08.2018 ob 08:10
Ime nadzornika prosim
Guliarth
# 31.08.2018 ob 07:23
On je za svoje volilno telo že poskrbel, ko je bil še v Mercu, to zdaj so dobičkonosni skriti posli za penzijo.
toreksreda
# 31.08.2018 ob 01:39
Zoki zjebxx si celo ljubljano vse zgublja car.. pazi kako pacas..pazi na duso mesta ce te ze za duso ljudi boli k..
vzhodnik
# 30.08.2018 ob 23:43
Dela so res zelo slabo izvedena! Material in izgled dela povesta vse! Res se je marsikaj spremenilo in naredilo, vendar toliko razpok in krušenja ter dvigovanja tlakovcev v kratkem času povesta svoje. Nekvalitetno izvedbo že popravljajo. Župan a je res delo kvalitetno? In Ljubljana je samo center? Koliko umazanije in nepokošene zelenice in trava na kolesarskih stezah, steklovina da te kap....
TineB
# 30.08.2018 ob 23:58
@Flegica

Naši etablirani novinarji - razen res redkih izjem - so lobotomirani. Ne upajo ali ne znajo postavljati vprašanj, ki so relevantna. In ko že slučajno odprejo nek relevanten problem, se z njim konkretno ukvarjajo do onemoglosti - namesto da bi se lotili obravnave sistemskega problema, katerega ta konkretni je samo del. Če karikiram: problematizirajo drevo; ne vidijo pa, da je dejansko cel gozd problematičen - in da je to tisto pomembno vprašanje ali problem; ne pa posamezno drevo - ki je zgolj simptom.
ajvard1
# 30.08.2018 ob 13:29
ideja super, a izvedba je dejansko katastrofalna.
zapravico
# 31.08.2018 ob 08:47
Kje bi mu bilo bolje kot v Sloveniji?
Kazalo