Rebalans občinskega proračuna za letošnje leto in sprememba proračuna za leto 2018 sta bili potrjeni skoraj brez razprave. Foto: BoBo
Rebalans občinskega proračuna za letošnje leto in sprememba proračuna za leto 2018 sta bili potrjeni skoraj brez razprave. Foto: BoBo
Ljubljanski svetniki potrdili rebalans

Na občini so pričakovane prihodke za letos znižali za 54,9 milijona evrov na 287,3 milijona evrov, odhodke pa so znižali za 51,2 milijona evrov na skupno 285,1 milijona. V proračunu za leto 2018 Mol načrtuje 375,2 milijona evrov prihodkov in 368 milijona evrov odhodkov, pri čemer naj bi torej občina leto sklenila s 7,2 milijona evrov proračunskega presežka. Ljubljanski župan Zoran Janković je pred današnjo sejo k proračunskima dokumentoma vložil več dopolnil, predvsem na račun predvidenih virov financiranja nekaterih projektov oz. pridobitve evropskih sredstev zanje, pa tudi zaradi uskladitve proračunov z nedavno sprejeto novo zakonodajo.

Državni zbor je namreč prejšnji teden potrdil spremembo zakona o glavnem mestu, s katero delež dohodnine, ki pripada Molu, ne sme biti nižji od 0,6 odstotka in ne višji od 0,8 odstotka, četudi bi izračun po določeni metodologiji pokazal drugače. Za leto 2018 so delež določili pri 0,6 odstotka, sicer bi občini pripadlo 0,37 odstotka. Na račun spremembe se bo v občinsko blagajno prihodnje leto tako steklo za dodatnih 1,9 milijona evrov. Prihodki se bodo z rebalansom prihodnje leto povečali tudi na račun komunalnega prispevka, ki ga bo občina pobrala predvidoma za 37 milijonov evrov, med drugim zaradi naložb Ikee, Mercatorja in projekta Emonika.

Skromna razprava in pomislek glede glasila
Po predstavitvi proračunskih dokumentov razprave skoraj ni bilo. Svetnica SDS-a Ksenija Sever je izrazila pomislek nad višino sredstev, namenjenih glasilu Ljubljana. Kot je dejala, je 255.000 evrov letos prevelik znesek, saj je za zdaj izšla samo ena številka, do konca leta bo morda še ena. Svetnica Levice Nataša Sukič je spomnila, da je glasovala že proti proračunskima dokumentoma, med drugim zato, ker ni bilo posluha za participacijo občanov pri sprejemanju proračunskih dokumentov. Prepričana je namreč, da bi morali v četrtnih skupnostih odločati o tem, za katere projekte bodo sredstva namenjena.

Svetnik Janez Žagar iz SLS-a pa je dejal, da razume, da je treba proračuna prilagoditi zaradi kandidiranja za evropska sredstva, a ga skrbi, da tisti projekti, ki so sofinancirani iz bruseljske blagajne, nato izrinejo tiste, ki so že dolgo načrtovani in nujni. Svetniki so po kratki razpravi proračunskima dokumentoma prižgali zeleno luč.

Zelena luč za osnutek prostorskega načrta
Ljubljanski mestni svetniki so brez glasu proti prižgali zeleno luč dopolnjenemu osnutku sprememb strateškega in izvedbenega dela občinskega prostorskega načrta. Občina bo osnutek z okoljskim poročilom javno razgrnila v torek, razgrnitev pa bo trajala do 24. novembra. Predlog bodo svetniki po napovedi župana Zorana Jankovića potrjevali aprila.

Občina je sicer v osnutek sprememb umestila tudi možnost gradnje hotela ob športnem in nakupovalnem centru v Stožicah. Hotel bi bil lahko visok največ 100 metrov, stal pa bi pri rondoju Tomačevo. Gradnja stolpnice je načrtovana tudi na zemljišču nasproti novega hotela Intercontinental, katerega lastnica je Zlatarna Celje. Stolpnica bo visoka enako kot omenjen hotel, kakšna bo njena namembnost, pa v zlatarni še ne razkrivajo.

Manj oglaševalnih površin
V razpravi so sodelovali predvsem opozicijski svetniki. Vodja svetniškega kluba SDS-a Mirko Brnič Jager je dejal, da je v pobudah na desetine ali stotine takšnih, ki se nanašajo na umik industrijske cone Nadgorica, kar sam podpira. Cona po njegovi oceni ne stoji na primernem kraju, saj pritiska na kmetijska zemljišča. Zavzel se je, da se za cono poišče nova lokacija. Nataša Sukič iz Levice je med drugim pozdravila usmeritve glede pogojev za oglaševanje. Veseli jo, da je občina prisluhnila občanom, pa tudi Levici, ki so opozarjali, da je oglaševanje prekomerno. Dopolnjeni osnutek med drugim predvideva ukinitev plakatov s fasad stavb in z ograj na gradbiščih.

Svetnica Mojca Škrinjar (SDS) je pozvala, naj se pri načrtovanju večjih sosesk, denimo pri gradnji treh večjih blokov, vedno misli na to, da bo v bližini stal tudi vrtec. Zavzela se je tudi za oskrbovana stanovanja, ki bi se jim lahko po potrebi spremenila namembnost, če bi bila struktura prebivalcev mlajša.

Ljubljanski svetniki potrdili rebalans