Če me ne bi bilo v delegaciji, tega obiska sploh ne bilo, poudarja župan Fištravec. Foto: BoBo
Če me ne bi bilo v delegaciji, tega obiska sploh ne bilo, poudarja župan Fištravec. Foto: BoBo
Župan Fištravec označil obisk Kitajske za uspešen

Od predstavnikov gospodarstva je bil v delegaciji le direktor celjskega Mika. Čeprav ne gre pričakovati rezultatov že zdaj, je bil po Fištravčevih besedah obisk več kot uspešen pri krepitvi in vzpostavitvi novih poslovnih stikov.

Če me ne bi bilo v delegaciji, tega obiska sploh ne bilo, poudarja župan Fištravec, ki tako zagovarja porabo občinskega denarja za pot, ki je štiri člane ožje županske ekipe stala dobrih 7.000 evrov

"Že v 14 dneh pošiljamo do eno pisno ponudbo za sodelovanje z eno, pravzaprav z eno največjih investicijskih družb v Šanghaju in predvidevamo, da bomo že v februarju organizirali novo poslovno konferenco," je pojasnil mariborski župan.

Mariborčani si celo obetajo, da jim bodo Kitajci pomagali pri gradnji tovarne za predelavo odpadkov. Kot velik uspeh pa članica delegacije šteje tudi srečanje s predstavnikom slovenske agencije, ki deluje na kitajskem trgu.

"Moram reči, da je bilo to zelo dobrodošlo, ker so tudi drugi, ki so prišli, nekako negotovo tipali možnosti lansiranja oziroma predstavljanja vključevanja Maribora," je izjavila Simona Pinterič, predstavnica Zavoda za turizem Maribor.

Takšnih zapletanj pri pojasnjevanju uspešnosti obiska je bilo danes veliko. "Ne konkretiziramo točno vsebine zadeve, ampak upamo, da bomo lahko v roku meseca, dveh preprosto že podpisali neke konkretne dogovore," je dejal svetovalec župana Marko Kovačič.

Od 24-članske delegacije, ki je potovala na Kitajsko, so danes pred novinarje ob županu in njegovem svetovalcu stopili le še trije predstavniki občinskih podjetij, druga mesta so ostala nezasedena. Kot tudi ostaja skrivnost, kaj je Fištravec počel v Kuvajtu.

Ana Bučar, TV Slovenija

Župan Fištravec označil obisk Kitajske za uspešen