Dars pričakuje, da se bodo hrupne obremenjenosti v nočnem času zaradi napovedanih sprememb znižale ter da se bo stanje v prometu izboljšalo. Foto: DARS
Dars pričakuje, da se bodo hrupne obremenjenosti v nočnem času zaradi napovedanih sprememb znižale ter da se bo stanje v prometu izboljšalo. Foto: DARS
Dars
Med vzdrževalnimi deli v predoru Šentvid bodo opravili visokotlačno čiščenje naprav za odvodnjavanje in drenaž. Foto: BoBo

Na podlagi ugotovitev iz študije o hrupu na cestah, ki jih upravlja Dars, ter podatkov o količini in strukturi prometa in podatkov, ki kažejo, da je prometa tovornih vozil številčno veliko, je družba za avtoceste ministrstvu za infrastrukturo predlagala določene ukrepe.

Na celotnem obroču je bila tako že v tem tednu vzpostavljena prometna signalizacija, ki določa, da je prepovedano prehitevanje za tovorna vozila, katerih največja dovoljena teža presega 3,5 tone.

Upajo, da se bo raven hrupa zmanjšala
Z 2. aprilom bo na severni ljubljanski obvoznici med 22. in 6. uro začela veljati prepoved prometa za težka tovorna vozila. Za tak ukrep so se odločili, ker je bivalno okolje večinoma na severnem delu Ljubljane.

Dars kot upravljavec ljubljanskega avtocestnega obroča skupaj z Mestno občino Ljubljana pričakuje, da bo vzpostavljena signalizacija preusmerila promet težkih tovornih vozil, ki se vozijo v smeri avtoceste s Štajerske proti Primorski in obratno, izključno na vzhodno in južno obvoznico, kar bi številčno razbremenilo severno obvoznico in zmanjšalo raven hrupa.

Dars je za poostritev nadzora že zaprosil policijo, ki bo bedela nad upoštevanjem novih prometnih pravil. Dars bo za potrebe ugotavljanja učinkov vzpostavljenega prometnega režima posebej opazoval promet.

Predor Šentvid zaprt zaradi vzdrževanja
Zaradi vzdrževalnih del bo več noči od 20.00 do 5.30 za promet zaprt predor Šentvid. V smeri Kranj–Ljubljana bo zaprt v nočeh na soboto in nedeljo, v smeri Ljubljana–Kranj pa v nočeh na ponedeljek in torek.

Obvoz za smer Ljubljana–Kranj bo urejen prek Celovške ceste na izvozu Šentvid in bo vodil na severno obvoznico H3 prek priključka Ljubljana –sever. Za smer Kranj–Ljubljana pa bo vodil s preusmeritvijo na razcepu Koseze na severno obvoznico H3 in prek Celovške ceste nazaj na gorenjsko avtocesto A2.