Dnevno Pod strehco načrtujejo pripravo 200 obrokov, ki bodo na voljo tako socialno šibkim kot po profitni ceni tudi drugim, so povedali ob današnjem odprtju. Foto: BoBo
Dnevno Pod strehco načrtujejo pripravo 200 obrokov, ki bodo na voljo tako socialno šibkim kot po profitni ceni tudi drugim, so povedali ob današnjem odprtju. Foto: BoBo

Zavod Pod strehco so ustanovili Rdeči križ Slovenije, Slovenska karitas, Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje ter slovenski zvezi klubov Lions in Rotary, prostore nekdanje gostilne na Zaloški 42 pa je v brezplačni najem odstopila Mestna občina Ljubljana.

V ljudski kuhinji bodo uporabniki, ki jih bo določil Center za socialno delo Ljubljana Moste - Polje, lahko dobili topel obrok hrane, ki ga bodo pripravili poklicni kuharji skupaj s prostovoljci. "Profesionalne kuharje iščemo kot partnerje pri projektu," je pojasnila predstavnica za stike z javnostmi v zavodu Darinka Pavlič Kamien.

Ljudska kuhinja bo po besedah direktorja zavoda Zvonka Beliča odprta od ponedeljka do petka med 10. in 18. uro. Dnevno načrtujejo pripravo 200 obrokov, ki bodo na voljo tako socialno šibkim kot po profitni ceni tudi drugim, so povedali ob današnjem odprtju.

Zavod bo sicer uporabnikom poleg hrane omogočil tudi pomoč pri vključevanju v družbo, pridobivanju znanj za ekonomsko neodvisnost in oblikovanju samopodobe.

Narediti vse, da Slovenija ostane socialna država
"Velik del obnove prostorov za novo ljudsko kuhinjo so opravili prostovoljci, veliko pa je bilo tudi donacij,"
je na slovesnosti ob odprtju dejal državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dejan Levanič.

To dokazuje, da "znamo v Sloveniji pri dobrodelnih projektih vedno znova stopiti skupaj", je dejal Levanič, ki je tudi sam kot prostovoljec sodeloval pri obnovi. "Slovenija je socialna država, in vse moramo storiti za to, da taka tudi ostane," je pozval.