V blagajni sta za program zdravstvenega letovanja otrok na voljo dva milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO
V blagajni sta za program zdravstvenega letovanja otrok na voljo dva milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO

Prav tako je tudi pri organizatorjih letovanj na obalno-kraškem območju, je povedala direktorica koprske enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje Damjana Jelačin Ivanovič: "V zadnjih dneh smo se obrnili na organizatorje. Z nekaterimi nam ni uspelo vzpostaviti stika, verjetno tudi zato, ker ta letovanja pravkar potekajo. Večina jih je organiziranih v juliju. Zadnja informacija, ki jo imamo iz Pirana, je, da bo verjetno letovanje za piranske otroke odpadlo, ker je bilo premalo prijavljenih. Drugje pa bo število udeležencev podobno lanskemu, mogoče tudi malo nižje."

V blagajni sta za program zdravstvenega letovanja otrok na voljo dva milijona evrov. Na voljo je 607 mest, kot kaže, jih bo izkoriščenih 60 odstotkov. Nekateri starši te pravice ne poznajo, drugi je ne izkoristijo, nekateri pa preprosto ne zmorejo doplačila. "Prispevki staršev so različni - nič evrov na primer tam, kjer je organizator Rdeči križ, od sedem evrov in pol do slabih 23 evrov na dan," je še povedala predstavnica ZZZS-ja.

Pomembna je vloga pediatrov, ki bi lahko že med letom sestavljali seznam otrok, upravičenih do letovanja, a se je marsikateri na začetku leta ustrašil opozorila zavoda, da bodo za morebitne kršitve finančno odgovorni. Zdaj pa tako zdravstvena blagajna kot organizatorji pozivajo pediatre in starše, naj otroke, če je to seveda potrebno, pošljejo v tako imenovane kolonije. Te bodo tudi v avgustu.

Tjaša Škamperle, Radio Koper