Povest Jevgenij Onjegin, ki jo je Puškin podnaslovil z izrazom roman v verzih, velja za eno izmed klasičnih del ruske književnosti. V enem delu je izšla leta 1833, predtem pa v nadaljevanjih med letoma 1825 in 1832. Foto: SNG Maribor / Tiberiu Marta
Povest Jevgenij Onjegin, ki jo je Puškin podnaslovil z izrazom roman v verzih, velja za eno izmed klasičnih del ruske književnosti. V enem delu je izšla leta 1833, predtem pa v nadaljevanjih med letoma 1825 in 1832. Foto: SNG Maribor / Tiberiu Marta
Jevgenij Onjegin
V naslovni vlogi Jevgenija Onjegina nastopa prvak mariborskega Baleta Anton Bogov. Foto: SNG Maribor / Tiberiu Marta

Velika naklonjenost pogosto disonantnim globinam ruskega duhovnega sveta je svojevrstna stalnica v ustvarjalnem opusu Valentine Turcu, sicer diplomantke slovite lozanske baletne šole Mauricea Béjarta. Jevgenij Onjegin prihaja na mariborski oder po treh "ruskih" uspešnicah, ki jih je Turcujeva že postavila na tamkajšnjih deskah - Romeo in Julija Sergeja Prokofjeva, Carmen Rodiona Ščedrina in Ana Karenina na glasbo Čajkovskega.

"Jevgenij Onjegin - vesolje samote … čustveno popotovanje, ki razkriva "senčne plati" ljubezni, lepote ter drugih romantičnih idealov in iluzij, upodablja neizogibnost smrti in njen pečat na naše občutenje minljivosti. Puškinova pisava, s katero je avtor prepričljivo izrazil najgloblja človekova občutja sreče in žalosti, trpljenja in ekstaze, ljubezni in žalovanja, se me je globoko dotaknila pri ustvarjanju te kontemplativne koreografije v lastnem prepoznavnem slogu," je zapisala Turcujeva o tem protagonistu poetične povesti, po katerem tudi nosi naslov.

Nesporna klasika ruske književnosti
Povest, ki jo je avtor podnaslovil z izrazom roman v verzih, velja za eno izmed klasičnih del ruske književnosti. V enem delu je izšla leta 1833, predtem pa v nadaljevanjih med letoma 1825 in 1832.

Dramski balet bodo izvedli na glasbo Petra Iljiča Čajkovskega in Sergeja Vasiljeviča Rahmanina v izvedbi Simfoničnega orkestra SNG-ja Maribor, nastopili bodo solisti in ansambel mariborskega Baleta z Antonom Bogovom v naslovni vlogi.

Valentina Turcu je poleg koreografije in režije poskrbela tudi za glasbeni koncept. Asistenta koreografije sta Anton Bogov in Julio Arozarena, scenograf Marko Japelj, kostumograf Alan Hranitelj in oblikovalec luči Aleksandar Čavlek. Simfoničnemu orkestru SNG-ja Maribor dirigirata Dominic Grier in Simon Robinson, solista na klavirju sta Katarina Lotrič in Denys Masliuk, koncertna mojstrica je Oksana Pečeny Dolenc.

Premiera dramskega baleta Jevgenij Onjegin na Velikem odru SNG-ja Maribor bo v soboto, 26. novembra, ob 17. uri.