Melita Petelin se je odločila za kandidaturo za županjo in za nastop s svojo listo na volitvah v mestni svet. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Melita Petelin se je odločila za kandidaturo za županjo in za nastop s svojo listo na volitvah v mestni svet. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Pred novembrskimi lokalnimi volitvami se že pojavljajo imeni za županske kandidate.

Nepremičninska posrednica Melita Petelin je v politiko stopila pred štirimi leti na Listi župana Andreja Fištravca, bila pozneje nekaj časa tudi podžupanja, a je po slabem letu dni skupaj s še nekaterimi drugimi svetniki zapustila županovo ekipo, ker se ni strinjala z njenim načinom dela. Župan Andrej Fištravec je njen izstop iz svetniške skupine razumel tudi kot odhod s položaja in ji izdal odločbo o razrešitvi.

Petelinova je sporočila, da bo na prihajajočih lokalnih volitvah nastopila s svojo listo: "Neodvisna lista bo nosila ime Lista Melite Petelin. Za kandidaturo ne iščem podpore političnih strank, podporo bom iskala med občankami in občani Maribora, zato v ponedeljek začnem zbirati podpise za kandidaturo." Dodala je, da bo natančnejši program in ekipo naj bi predstavila, ko bo zbrala dovolj podpisov za kandidaturo.

NSi predlaga Luketiča
Svojega kandidata imajo tudi v NSi-ju, kjer za župana predlagajo mestnega svetnika in podžupana Zdravka Luketiča. Po poklicu radiolog je že vrsto let dejaven v lokalni politiki. Do imenovanja za podžupana pred tremi leti je bil zaposlen v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. Kot podžupan je bil zadolžen za področje lokalne samouprave, mestnih četrti in krajevnih skupnosti. Za župana je kandidiral že leta 1998, letos pa je nastopil tudi kot kandidat na državnozborskih volitvah.

Kot ključne cilje si je zadal, da Maribor postane varen dom za vse generacije in v vseh pogledih, mesto gospodarskega, kulturnega in turističnega razcveta ter kraj sodelovanja in odprtosti. Zato med drugim napoveduje "odprt proračun", o katerem bodo lahko delno neposredno odločali občani in občanke, ter spletno platformo za komunikacijo z javnostjo.

Kdo se še poteguje za župansko mesto?
Župansko kandidaturo v Mariboru so do zdaj napovedali zdajšnji župan Fištravec, predsednik mestnega odbora SLS-a Janez Jemec in novoizvoljena poslanka LMŠ-ja Lidija Divjak Mirnik, zelo verjetno se bo v župansko tekmo znova podal tudi nekdanji župan Franc Kangler. Za županskega kandidata DeSUS-a se omenja nekdanji poslanec Uroš Priol, kot kandidata SDS-a pa Zvone Zinrajh. Preostale politične stranke o svojih kandidatih še molčijo.