Maribor
(9)
Helena in Nomi
Helena in Nomi iz Maribora. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Mladi vs. kandidati za žu...

Dodaj v

Mladi vs. kandidati za župana: Maribor – neizkoriščen turistični potencial

MMC-jev projekt Grem volit! lokalne
16. november 2018 ob 09:11
Maribor - MMC RTV SLO

Maribor ima velik turistični potencial, vendar pa ga žal ne zna izkoristiti, sta kritični mladi Mariborčanki Nomi in Helena. Se kandidati za župana strinjajo?

"Mi vemo, kaj imamo, ampak ne znamo pa tega izkoristiti," pravi 19-letna Nomi, s katero se popolnoma strinja tudi 20-letna Helena. Helena dodaja, da mesto daje občutek, da so se Mariborčani "nekako vdali in sprijaznili, da tako pač je, in prepričali sebe in vso Slovenijo, da je to pač mesto, ki nima prihodnosti. Tako živimo v senci tega, kar je Maribor včasih bil."


In kaj o izkoriščanju Mariborskega turističnega potenciala menijo kandidati za župana?

Igor Domanjko, Lista novinarja Bojana Požarja
Podpišem. Sam sem stopil v politiko prav zaradi občutka krivde. Ta je, da je moja generacija zapravila tisto, kar so ustvarili naši starši. Zato danes v Mariboru ne morejo dostojno živeti. Še več, ni nam uspelo ustvariti osnovnih razmer, da bi tukaj srečno živeli tudi naši otroci. To boli toliko bolj. Sestavili smo program – 18 točk za Maribor – ki ponuja rešitve, tako na družbeni, gospodarski, politični ravni.

Zdenko Vinkov, Stranka slovenskega naroda
Spoštovani mladi Mariborčanki, Helena in Nomi. Turistični potencial v Mariboru in okolici je res velik: biseri Pohorje, obrežje reke Drave, povezava vinske ceste s sosednjo deželo Steiermark itd. Vendar napredka ni, žal sta pustila župana svoje lovke hobotnice tudi tu in preprečila razvoj turizma. Zamenjava kadra je tudi tu nujna, tudi tu že sedijo ljudje na položajih po 20 let, prisotna je korupcija, in sodni procesi proti njim ne zaležejo, da bi jih zamenjali, tako da, spoštovani mladi dami, potrebne so velike spremembe: udeležiti se volitev, kandidatov je dovolj, in izbrati nov obraz, ki nima kriminalne preteklosti in sedanjosti, drugega izhoda ni.

Melita Petelin, neodvisna kandidatka
Ker nesodelovanje med ključnimi akterji predstavlja oviro, bomo z vsemi deležniki oblikovali vizijo, cilje in strategijo ter pripravili program trajnostnega razvoja turizma. Mariborsko Pohorje, kot osrednja zelena ponudba v destinaciji, obsega več občin. Prevzeli bomo pobudo in povezali vse občine. Ob nadaljnjem spodbujanju zimskega turizma bomo večji poudarek dali poletni turistični sezoni.

Igor Jurišič, Stranka mladih - Zeleni Evrope
Mladi Mariborčanki sta dokaz, da je stanje duha v mestu porazno. Ljudje so nezaupanje pokazali z zgolj 38-odstotno udeležbo na volitvah leta 2014, saj niso imeli izbire. To je tudi razlog moje kandidature in kot župan bom povezal vse dejavnike in iz obstoječega ustvaril vrhunske turistične produkte. Odgovor je v povezovanju, rešitev pa podpora listi in županskemu kandidatu Stranke mladih - Zeleni Evrope.

Vlado Šega, Levica
Se ne strinjam. Maribor je lepo in živahno mesto z bogato kulturno in (so)naravno ponudbo. Senca je v našem razmišljanju. Verjeti moramo vase, upati in se upati ter pozitivno razmišljati. Vse ostalo je stvar odgovornega in poštenega dirigenta. Fasade in ceste "pokrpati" je zgolj vprašanje financ ter odgovornega gospodarjenja. Tole mariborsko ranjeno srce in zbegano dušo bo pa malo teže pokrpati. Verjemimo vase, ne čakati na "čudežnega" župana. Ga ni.

Andrej Fištravec, neodvisni kandidat
V štirih letih smo v mestu praktično podvojili število prenočitev turistov in prvič v zgodovini presegli število 400 tisoč prenočitev. Veliko si obetamo od Pohorja, kjer se lastniška in najemniška razmerja urejajo, podeljena je dolgoročna koncesija. V naslednjem letu bo na Pohorju stala vmesna postaja vzpenjače, letos je bil nameščen najsodobnejši sistem zasneževanja s tovarno za izdelavo snega. Bike park pelje na vseh treh progah, kvaliteta dela je vidna tudi v tem, da je Maribor za leti 2019 in 2020 pridobil svetovni pokal v gorskem kolesarjenju (downhill), ki je v svetu enako odmeven kot svetovno prvenstvu v smučanju Zlata lisica, ki se prav tako odvija na pohorskih strminah. Na področju turizma Maribor dosega nadpovprečno dobre rezultate in ta trend bomo nadaljevali tudi prihodnje. V naslednjih dveh letih se pričenjajo tudi investicije v prenovo starega mestnega jedra – celovita prenova nabrežja reke Drave, ki bo zaprla promet od Vodnega do Sodnega stolpa, prenova Vojašniškega trga, Sodnega stolpa, vzpostavitev Vinogradniškega muzeja, prenova Koroške ceste z Glavnim trgom ... Mariboru se na področju turizma obetajo še boljši časi.

Lidija Divjak Mirnik, neodvisna kandidatka
Popolnoma se strinjam s Heleno in Nomi. V Mariboru potrebujemo red. Red bo pomenil enake možnosti za vse. Mladi bodo tako lahko dobili priložnosti brez zvez in poznanstev. Edini pogoj in merilo mora biti znanje in pošteno delo.

Josip Rotar, Lista kolesarjev in pešcev
Se strinjam, a nisem črnogled glede prihodnosti. Mladi, sposobni ljudje se v mesto že vračajo in s pravimi ukrepi jih lahko pritegnemo in obdržimo še več. To so delovna mesta, dostopna stanovanja, kulturno dogajanje v mestu. Turistični potencial je vsekakor treba bolje izkoristiti, ampak razvijati ga moramo strateško in trajnostno – v prvi vrsti zeleni in kulturni turizem. Maribor je prihodnost.

Alenka Iskra, SD
Obema želim sporočiti, da si bom prizadevala, da bo naše mesto ponudilo tisto, kar mladi od mesta pričakujejo: stanovanja, delovna
mesta, varno in moderno okolje za življenje. Kar nam manjka, je povezovanje, tako s sosednjimi občinami kot med vsemi deležniki na področju turizma, tukaj si bom prizadevala, da bo mesto odigralo ključno povezovalno vlogo in s tem izkoristilo polni potencial.

Zdravko Luketič, NSi
Imamo uspešne, ustvarjalne in podjetniško sposobne prebivalce, ki dosegajo presežke na področju kulture, izobraževanja in gospodarstva. Ti karizmatični ljudje lahko s svojimi znanji v mestu ustvarijo razvojni preboj 4.0 (sposobni ljudje, infrastruktura, tradicija, znanje, izkušnje, kultura, univerza). Pridobiti moramo njihovo zaupanje, da obljube vedno izpolniš in – da dana beseda vedno velja.

Rok Zalar, Zeleni Slovenije
Maribor potrebuje svež veter, ampak da ne klatimo zvezd, je treba zadevo voditi projektno in strukturno. Če smo drugo največje mesto, črpamo pa sredstva nekje na ravni Velenja in Celja, potem ne samo, da nimamo denarja za investicije, videti je tudi, kot da nimamo volje. Ne vozimo se v druge občine in v Ljubljano, kjer bi morali biti ves čas pri pogajanjih o investicijah, raje se prepiramo po zaprtih pisarnah in drobimo projekte.

Uroš Prikl, DeSUS
V prvem delu, da mnogo imamo, a tega ne znamo izkoristiti, se strinjam. Da pa je Maribor brezperspektiven in nima prihodnosti, pa se ne strinjam. Jaz, kot županski kandidat, s svojo ekipo, programom in vizijo ponujam Mariboru lepšo prihodnost.

Franc Kangler, NLS
Maribor je mesto priložnosti in je mesto, ki mora v prvi vrsti samo s svojimi občankami in občani investirati v svojo prihodnost, naložb pa se ponovno nadejamo tudi iz EU-skladov in razpisov, ki čakajo na nas, da se jih lotimo. Maribor bo lahko samo z mladimi izkoristil vse potenciale sodobnega, trendovskega in kulturnega mesta, ki s svojimi naravnimi danostmi in močno voljo sposobnih posameznikov, ki vedo, kaj hočejo, in se zavedajo, kaj zmorejo, lahko naredijo Maribor boljši. Pogoji morajo biti dani, to pa je naloga občine.

Matic Matjašič, Lista mladih. Povezujemo
Vesta, da smo mladi kritični do vodenja mesta in neizkoriščanja potencialov. Spomnim se, ko mi je župan dejal, "zakaj bi se ukvarjali z mladimi, saj mladi ne hodijo na volitve". To nas je privedlo do točke, ko smo se zbrali, si rekli, mi imamo tega dovolj. Ko bomo mladi iz Liste mladih (edina lista pod 30 let) v mestnem svetu, bomo rešitve Pohorje 365, Lent, povezovanje v regiji, tudi uresničili.

Spodaj našteti kandidati niso odgovorili na vprašanje MMC-ja
Aleksander Saša Arsenovič, SMC
Andrej Šiško, ZSI
Borut Ambrožič, SMSR
Aleksander Kamenik, SAK

Aleksandra K. Kovač
Prijavi napako
Komentarji
tsinamuh0
# 16.11.2018 ob 09:59
Kot Ljubljančan lahko priznam, da je Maribor v centru precej lepši, v kombinaciji z biserom Ptujem, Pohorjem in okolico bi lahko naredili močno turistično (tretje ali četrto - za obalo, Bledom, Lj) središče, a le ob sposobnem županu.
Glede Lj. pa je tako, da je bil še najboljši Zokijev prvi mandat, ko je še popolnoma upošteval Koželja in se še ni videlo zavoženih projektov in očitne korupcije, zdaj pa že močno blefira. Zoki ne bo nikoli saniral svojih napak in gradbenih jam... to bo pač moral nekdo drug.
Največja napaka je večno širjenje industrijsko-skladiščne cone BTC in gradnje tam, namesto drugod, to je ravno obratno od tega, kar si želimo, ravno obratno od Dunajev in Kopenhagnov, zato je čas tudi za novega župana v Lj!
Sussudio
# 16.11.2018 ob 11:14
Maribor je z arhitekturo in reko Dravo najbolj veličastno slovensko mesto. Ljubljana z njenim zelo malim mestnim jedrom mu ne seže do kolen.
V kolikor bi Maribor urbanistično smiselno obnovili bi lahko bil daleč najlepše slovensko mesto.
In to pravim kot primorec, da ne bo kdo mislil, da sem mariborčan.
Kapetano
# 16.11.2018 ob 16:35
Ha, Maribor kot mesto ni nic posebnega, mestno jedro, manjse od Ljubljanskega, je popolnima mrtvo, nabrezje pa prazno in arhitekturno zgreseno. Lahko je najlepse, ce ga na novo zgradijo, za turizem pa rabijo kaj vec!
Lev Julius
# 22.11.2018 ob 10:23
Najprej se zmenimo,da je prvo pravilo o turizmu ; TURIZEM SMO LJUDJE . Tujec v Mariboru in turist ni vseeno ,zato bi morali o tem povprašati njih in ne avtobusnih oglednikov za 50 minut koliko porabijo za ogled Glavnega trga in Hiše trte . To je vse kar poznajo .
Dogethedog
# 16.11.2018 ob 12:37
Poslušal debato danes na Radio City. To je komedija. Debatirajo, kot da so v gostilni že par pirov spili, sama debata pa teče o ponarejenih diplomah, jaganju divjih svinj, kupovanju lubenic in ki bo kdo za novo leto.

Po slišanem je res najboljše, da gredo mladi ven iz te države.
REsnica
# 16.11.2018 ob 09:50
komur ni dovolj, da vsakih nekaj let odloča o imenih, priimkih in strankah in verjame, da si državljani zaslužimo bolj pravičen sistem, bo v nedeljo z razlogom ostal doma!

današnji lastniki privatizirane države komaj čakajo da izbiramo med njihovimi politiki. Ne nasedite jim in z bojkotom volitev pokažite da vam ni vseeno in da zahtevate boljši oziroma bolj pravičen sistem.

Tudi z oddajo neveljavnega volilnega listka boste dali legitimnost temu sistemu in podprli lastnike države, ki s pomočjo strank in posameznikov ohranjajo svoj interes in svoje pravice nad pravicami drćžavljanov, ki o ničemer pomembnem ne moremo odločat.

Kakšen je ta sistem vam pove dejstvo, da je največ kar lahko naredite to, da odločate o imenih strank in priimkih kandidatov....

Prosim tudi novinarje, da na volilno nedeljo spoštujejo tudi mojo pravico do volilnega molka in ne objavljajo opodatkov o udeležbi, pozivov naj pohitim ker bodo volišča odprta "samo" še nekaj ur in da ne prikazujejo posnetkov znanih oseb kako so veseli ker so opravili svojo "dolžnost" ....in podobne puhljice.
Lev Julius
# 22.11.2018 ob 10:26
RE:Sussudio
Maribor je z arhitekturo in reko Dravo najbolj veličastno slovensko mesto ???? Ali imava v mislih isto mesto ? Pojdi kdaj v LJ .
SsDrag
# 16.11.2018 ob 10:52
Jaz vem, da turizem lahko hitro postane obremenitev za okolje, zato sem proti temu, da se hoče nekaj narest bolj turistično zanimivo.
Sklonjen
# 16.11.2018 ob 10:14
Mladi so danes odraz vzgoje, ki je žal pretežno feminizirana. Temu primeren je potem tudi njihov odnos do kakršnekoli odgovornosti, še najbolj je sporna družbena, saj posledice čutimo vsi ... žalostno! !
Kazalo