Mestna občina Maribor za nastale razmere v komunalnem podjetju Nigrad, kjer so te dni brez zakonitega zastopnika, ne želi prevzeti odgovornosti. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Mestna občina Maribor za nastale razmere v komunalnem podjetju Nigrad, kjer so te dni brez zakonitega zastopnika, ne želi prevzeti odgovornosti. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Zapletom z vodstvom Nigrada ni videti konca

Delavci Nigrada so, zato ker podjetje nima zakonitega zastopnika, zahtevali, da se še danes sestane nadzorni svet in imenuje direktorja. V Nigradu, kjer se je v času župana Andreja Fištravca menjalo že osem vodilnih, namreč zdaj nimajo nikogar, ki bi lahko podpisoval dokumente, delavci pa bi zato lahko ostali celo brez plač. Zaposleni so zaradi nenehnega menjavanja direktorjev in stanja v podjetju, ki je lani pridelalo milijon evrov izgube, ogorčeni.

Delavci so zagrozili s protestnim shodom pred občino, če nadzorniki na današnji seji ne bi izbrali novega direktorja. Zgodil pa se je nov zaplet, saj je kot član nadzornega sveta odstopil tudi podpredsednik Igor Muhič, pa tudi Mitja Hasaj, sicer oba predstavnika občine. Zdaj sta v sicer šestčlanskem svetu ostala le še dva člana. Nazadnje je odstopil predsednik sveta Branko Halužan, potem ko Fištravec ni dal soglasja na razpisu izbranemu direktorju Marku Plečku, ki je bil do pred kratkim tudi vršilec dolžnosti direktorja.

Občina krivi predstavnika delavcev
Mestna občina Maribor za nastale razmere v komunalnem podjetju Nigrad, kjer so te dni brez zakonitega zastopnika, ne želi prevzeti odgovornosti, bodo pa naredili vse, da pomagajo zagotoviti stabilno in zakonito poslovanje podjetja. Krivdo prelagajo na delavska nadzornika, ki ju pozivajo k odstopu, kar so že storili vsi predstavniki kapitala.

Kot so poudarili na mariborski občini, so do konca maja Nigradu oddali dela in za njih plačali 3,6 milijona evrov, kar predstavlja več kot 74 odstotkov vseh prihodkov podjetja v tem času. Pri tem v omenjeno številko niso všteta plačila drugih mariborskih javnih podjetij. Za trenutne razmere sta po njihovem mnenju odgovorna delavska predstavnika v nadzornem svetu Mišo Pušnik in Vlasta Pavlič Gosak, ki sta "z načrtno obstrukcijo, ko sta konec julija zapustila sejo nadzornega sveta, povzročila stanje, v katerem je podjetje danes". Zato ju na mestni občini pozivajo k odstopu.

Direktorja bo imenovalo sodišče
Nigrad bo nove nadzornike dobil na skupščini 24. avgusta, v tem času pa podjetje potrebuje direktorja in zakonitega zastopnika, ki ga bo zdaj imenovalo sodišče. Občinski predstavniki so zato danes sodišču predlagali, da za direktorja imenuje Matjaža Krevlja, s tem pa potrdili odločitev, ki sta jo že 20. julija na po mnenju sodišča nezakonit način v odsotnosti delavskih nadzornikov sama sprejela Muhič in Hasaj.

Delavska predstavnika se na poziv občine k odstopu še nista odzvala, a kot je sklepati iz sklepov popoldanske seje sveta delavcev in izvršnega odbora sindikata, o tem ne razmišljata. Na seji so obsodili neodgovorno ravnanje članov nadzornega sveta, ki so v njem predstavljali lastnike, ter sklenili, da bodo v ponedeljek zjutraj o vsem skupaj zaposlene seznanili na novem zboru delavcev.

Predstavnika delavcev zavračata krivdo
Delavska predstavnika, ki sta danes sama skušala sklicati sejo nadzornega sveta, a je bilo to zaradi odstopa drugih dveh članov nemogoče, pa sta namesto odstopa napovedala, da bosta do ponedeljka proučila pravne možnosti, ki jih imata za zaščito interesov družbe. Ob tem sta zavrnila vse obtožbe večinskega lastnika in zavrnila poziv k odstopu, saj da sta v nadzorni svet imenovana izključno od sveta delavcev.

"Vsekakor se ne čutiva kriva za nastale razmere, saj nadzorni svet Nigrada sestavlja šest članov, zato sva predstavnika delavcev v manjšini. Skrajno neodgovorne so izjave predstavnikov občine, saj meniva, da je srž problema že od vsega začetka v tem, da nadzorniki, ki predstavljajo večinskega lastnika, ob nastalih težavah odstopajo, s tem pa največkrat ne rešijo nastalega problema," sta dejala Gosakova in Pušnik.

Zapletom z vodstvom Nigrada ni videti konca