Olga Jančar je veljala za eno od nespornih
Olga Jančar je veljala za eno od nespornih "legend" Borštnikovega srečanja, pri katerem je začela sodelovati leta 1975, upokojila pa se je leta 2009. Umrla je 7. marca 2017. Foto: Ivan Vinovrški/Arhiv SNG Maribor

Po pisanju časopisa Večer je Olga Jančar - sicer tudi nekdanja soproga pisatelja Draga Jančarja - veljala za eno od "legend" festivala Borštnikovo srečanje.

"Prva je bil neizpodbitno Branko Gombač, druga pa Olga, ki je bila v nekem obdobju direktorica festivala. Po smrti predsednika Rudija Šeliga in pozneje skupaj s Tonetom Partljičem," so zapisali.

Kraljica družabnosti z obveznim klobukom
Jančarjeva, znana tudi po svojem ekstravagantnem modnem slogu (klobuk naj bi posvojila prav od Gombača), se je v spomin vseh gledališčnikov zapisala tudi kot izjemna organizatorica.

"Z njeno pomočjo in smislom za družabno je srečanje postalo resnični družabni dogodek vsako jesen v mestu, ob boku Zlate lisice in pozneje Festivala Lent. Vključujoč celo modne revije v Kazinski dvorani in borštnikovske teniške turnirje. Če je Gombača leta pred tem obsedala predvsem 'družbenost' festivala, je bila Olga kraljica družabnosti," še beremo v časopisu.

V Delu pa so zapisali, da se je odlikovala "kot sijajna organizatorica, še posebej v obdobju, ko je bil največji festival slovenskih gledališč vsaj toliko kot kulturni in umetniški tudi družabni dogodek".

Olga Jančar je pri organizaciji Borštnikovega srečanja začela sodelovati leta 1975, upokojila pa se v letu 2009.

Žalna seja v petek v SNG Maribor
Družini in žalujočim so sožalje izrekli umetniški ansambli in strokovno tehnične službe SNG Maribor. V Kazinski dvorani gledališča bo žalna seja potekala v petek, 10. marca 2017, ob 11.30. V avli pa so odprli tudi žalno knjigo, v katero se je mogoče vpisati do petka med 10. in 13. uro ter od 17.00 do 19.30.