Prikl je trenutno državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca. Foto: BoBo
Prikl je trenutno državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca. Foto: BoBo

"Dovolj je bilo večletnih izgubljenih priložnosti," je na predstavitvi svoje kandidature za župana Maribora dejal Prikl, "Maribor se mora nasloniti na svoje potenciale," je poudaril. Nekdanji poslanec DeSUS-a, 46-letni Uroš Prikl, po izobrazbi ekonomist, je med glavnimi načeli volilnega programa poudaril, da bo "poslušal in slišal" glas gospodarstva. Šele ko bodo nastala delovna mesta, bodo mladi dobili priložnost in v mestu zaživeli, namesto da bi odhajali v Ljubljano ali Avstrijo, meni Prikl.

Zatrdil je, da se bo zavzemal za ureditev financiranja in infrastrukture na področju športa in kulture, med prioritetami je navedel oživitev starega mestnega jedra. Želi si, da Maribor postane središče regije in širše, da postane gonilo napredka in "štajerska metropola", kot ljudje radi rečejo, "a ne s kakšno paravojsko in kakšnimi drugimi zadevami, ampak v nekem razvojnem smislu, kulturnem smislu".

Župansko kandidaturo v Mariboru so do zdaj napovedali aktualni župan Andrej Fištravec, novoizvoljena poslanka LMŠ-ja Lidija Divjak Mirnik in nekdanja podžupanja Melita Petelin. Kandidaturo nameravajo vložiti z zbiranjem podpisov. Mestni svetnik NSi-ja Zdravko Luketič bo kandidiral s podporo stranke, s podporo pred kratkim ustanovljene stranke se v bitko za župana vključuje tudi samooklicani borec za živali Aleksander Kamenik. Zelo verjetno se bo v župansko tekmo znova podal tudi nekdanji župan Franc Kangler, predsednik mestnega odbora SLS-a Janez Jemec pa je pred dnevi odstopil od napovedane kandidature.