Utrinek z lanskega ustvarjanja. Foto: Art
Utrinek z lanskega ustvarjanja. Foto: Art
false
Določena področja ustvarjanja ostajajo vsako leto enaka, se pa razlikujejo mentorji in tehnike. Vsako leto dodamo kaj novega. Letos bo to izdelava iz čipke occi, recikliranje s plastiko, slikanje in barvanje z dizajnerskimi flomastri, bakren nakit, tiskanje in še kaj, je dejala organizatorka Kreativnega tedna Mihaela Vindiš. Foto: Art
false
Na teden kreativnosti prihajajo tudi tuji ustvarjalci. Foto: Arhiv sodelujočih umetnikov

"Lahko se pohvalimo, da vsako leto odkrijemo kak nov speči talent! Tega smo še posebej veseli, saj se veliko ljudi sploh ne zaveda talentov, ki jih skrivajo v sebi," pravi organizatorka tedna Mihaela Vindiš. V preteklih tednih je na enem mestu ustvarjalo več kot 1.000 ljudi.

Na različnih delavnicah bodo lahko udeleženci ustvarjali s polimerno glino, izdelovali bodo nakit iz usnja, bakra, lesa, žice, plastike, steklemih biserčkov, veliko slikali, in sicer z akvareli, akrili, olji, dizajnerskimi flomastri, airbrushem, spoznavali tehnike mix media ter abstraktno in realistično slikanje. Kot še dodaja Vindiševa, bodo na sodoben način obudili tudi starodavne tehnike, kot so tatting oz. pletenje čipke occi, tehnike pergamenta in tehnike polstenja iz volne. "Tiskali bomo tudi na linolej in risali na keramiko. Pa tudi s kano se bomo poslikali."

Kot pojasnjuje, se je v njej želja za tako obliko ustvarjanja porodila z organizacijo različnih ustvarjalnih delavnic v trgovini Art. "Zaslužni smo za prve korake mnogih ustvarjalcev, ki se s tem ukvarjajo še danes. Profesionalno, ali v prostem času. Sčasoma smo pa želeli tem ustvarjalcem ponuditi še več; na enem mestu in na različnih področjih ustvarjanja. Želeli smo jim približati delavnice na višji ravni in jih seznaniti z vrhunskimi umetniki iz vsega sveta." Kreativni teden poteka v nakupovalnem centru, kar je koga mogoče presenečenje, a kot pravi Vindiševa, se je glede na sodobne smernice in tempo življenja to izkazalo za dobro prakso.

Poskrbljeno je tudi za najmlajše. "Vsako leto izdamo razpis za vse šole in vrtce v Sloveniji in jih povabimo k sodelovanju na natečaj. Izdelati morajo različne like iz naravnih materialov; in sicer v "maksi" izvedbi. Tematsko času primerno, povezano z veliko nočjo ... Letos, recimo, morajo izdelati velikonočni šopek, ki naj bi bil velik vsaj en meter. Lani so imeli nalogo izdelati zajca prihodnosti, predlani piščanca ....".

"Vsako leto povabimo veliko novih umetnikov iz Slovenije in sveta, določene povabimo tudi večkrat. Vendar le, če se ti potem predstavijo z drugo tehniko," pojasnjuje koncept.

Ustvarjalnost tudi kot način celjenja ran
Kreativni teden vsako leto pritegne več ljudi, tudi iz tujine, predvsem Avstrije, Italije in Hrvaške. Udeleženci za udeležbo plačajo simbolično ceno, saj želijo organizatorji delavnice ohraniti dostopne za vse. Med udeleženci so tudi številni, ki so v ustvarjanju našli uteho in veselje zaradi različnih preizkušenj. "Med udeleženci so tudi takšni, ki so izgubili otroke, preboleli ali še bolehajo za kakšno zahrbtno boleznijo, ali jih pestijo kakšne druge težave. Zato je največji dosežek teh delavnic ravno ta, da prav ti ljudje najdejo uteho v ustvarjanju … marsikomu je to edini način, da pobegne od notranjih bolečin in črnih misli … Največ je vredno prav to, da jih z ustvarjanjem popeljemo v drugi, lepši svet," še dodaja Vindiševa.