V Mariboru naj bi po izračunih Iniciative mestni zbor manjkalo že kar tisoč dvesto dreves. Foto: Nina Cverlin, TV Maribor
V Mariboru naj bi po izračunih Iniciative mestni zbor manjkalo že kar tisoč dvesto dreves. Foto: Nina Cverlin, TV Maribor

V iniciativi pa so opozorili še, da je komunalno podjetje Nigrad na nekaterih mestih že začelo odstranjevati table.

Dušan Batič iz iniciative pravi, da občino na problem manjkajočih dreves opozarjajo že od leta 2014. "Vendar z občine praktično ni odgovorov, sredstev, pravijo, da ni. Problem je v tem, da v proračunu sredstva niso definirana za nadomestne zasaditve," pravi Batič.

V iniciativi med drugim občino pozivajo, da izvede oceno stanja, oceni finančne potrebe za njegovo sanacijo ter da izdela načrt letnega vzdrževanja dreves. Mestni svet pa pozivajo, da v proračunu odpre posebno postavko za vzdrževanje drevesnega fonda. Sicer pa opažajo, da njihove opozorilne table po mestu Nigrad že odstranjuje.

"Nekatere so izginile v eni uri, na primer na Kardeljevi, Koseskega so jih pobrali takoj, vidimo kakšna zavest je, očitno v Mariboru niso dovoljeno niti takšna opozorila," meni Dušan Batič iz pobude. Na občini se problematike manjkajočih dreves v Mariboru zavedajo, pravi Boštjan Dolenc iz sektorja za komunalo in promet. "Mi si vsako leto, odvisno od razpoložljivih sredstev, prizadevamo zasaditi čim več dreves. V letošnjem letu načrtujemo zamenjavo drevoreda na Maistrovi, ki smo ga morali lani zaradi dotrajanosti odstraniti. V preteklih letih smo posadili približno 400 novih dreves."
Glede odstranjevanja opozorilnih tabel, ki jih je na mestu podrtih dreves po mestu postavila iniciativa mestni zbor, pa Dolenc pravi: "Trenutno je obdobje košnje. Vsekakor mislim, da je prav, da se opozarja na takšne zadeve. Mi kot občina si želimo, da je mesto zeleno. To ne pomeni, da če Nigrad iz tehničnih razlogov odstranjuje table, da se s tem ne strinja."

Z Nigrada so pisno sporočili, da table odstranjujejo na poziv medobčinskega inšpektorata.