Mestna občina Maribor. Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul
Mestna občina Maribor. Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul

Šega je na predstavitvi svoje kandidature dejal, da se v Mariboru že dobro desetletje ukvarjajo predvsem z vprašanjem, kdo bo nekaj počel, namesto z vprašanji kaj, kako in zakaj ter kakšna bi morala biti vizija mesta. Župan bi po njegovih besedah moral biti v mestu dirigent, ki bi usmerjal dogajanje v mestu, hkrati pa bi moral vedeti, kdo v njegovem orkestru "fuša", kdo pa zna dobro igrati. Predvsem pa bi po njegovih besedah morali o tem, kaj si v svojem mestu želijo, večkrat povprašati Mariborčane.

"Moji najožji sodelavci v primeru izvolitve bi bilo 105.000 prebivalcev mesta. To so tisti, ki naj bi odločali o usodi Maribora," je dejal Šega, ki se zavzema za participatorno demokracijo v mestu. Dodal je, da je gospodarstvo eden najpomembnejših elementov njegovega programa in da se bi morali znebiti vtisa, da je Maribor zgolj delavsko mesto. Po njegovem bi si morali prizadevati za ustvarjanje delovnih mest z višjo dodano vrednostjo ter pridobiti kakšno krovno zgodbo iz Ljubljane.

Kandidaturo za mariborskega župana sta pred Šego napovedala tudi zdajšnji župan Andrej Fištravec in skupni kandidat NLS-a, SDS-a in SLS-a Franc Kangler. Med kandidati je tudi poslanka LMŠ-ja Lidija Divjak Mirnik, ki je sicer zbrala podpise občanov, predsednik Stranke mladih - Zeleni Evrope Igor Jurišič, kandidat DeSUS-a, in Aleksander Kamenik (SAK), pa tudi kandidat SSN-a Zdenko Vinkov. Med kandidati je nekdanja podžupanja Melita Petelin, ki je prav tako zbrala podpise, s podporo strank pa bodo kandidirali tudi mestni svetnik NSi-ja Zdravko Luketič, Igor Domanjko (LNBP), Josip Rotar (Lista kolesarjev in pešcev), Alenka Iskra (SD) in Matic Matjašič (Lista mladih. Povezujemo). Med kandidati za župana se omenja tudi priprtega Andreja Šiška. Prejšnji teden je kandidaturo napovedal tudi podjetnik Saša Arsenovič, ki naj bi ga pri tem podprla SMC, a se je tik pred zdajci odločil zbirati podpise.