Šešok od MOM-a zahteva astronomske vsote denarja. Foto: BoBo
Šešok od MOM-a zahteva astronomske vsote denarja. Foto: BoBo
Dušan Šešok
Šešok je Mariboru dal časa do 1. maja. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Kolikšen bo račun za sporne radarje?

Novi mariborski župan Andrej Fištravec se je v četrtek zvečer prvič v živo sestal s predsednikom uprave Iskre Sistemov, ta je radarski sistem postavila, Dušanom Šešokom, ki je po današnjih besedah Fištravca "ponovil predlog poravnave, ki ga bomo začeli preučevati".
Po neuradnih navedbah naj bi Šešok zagrozil z odškodninskim zahtevkom v vrednosti več sto milijonov evrov, česar pa Fištravec danes ni želel komentirati. "Takšne številke so iracionalne. Ni hitrih korakov in hitrih rešitev, ampak moramo zadevo reševati postopno," je dejal.
Odvetnik Nenad Zečević je pojasnil, da poskušajo sporazumno prekiniti pogodbo, kar je poskušal že prejšnji vodja občine Milan Mikl, in se usklajujejo s Komisijo za preprečevanje korupcije, ki je podala predlog za uveljavljanje ničnosti te pogodbe.

Na občini sami podatkov o kršitvah nimajo. So pa po besedah Fištravca od Šešoka dobili podatek, da naj bi bilo v zadnjem mesecu dni opaženih okoli 114.600 prekoračitev hitrosti.

Astronomske vsote
Šešok je sicer danes povedal, da bi lahko njihov odškodninski zahtevek znašal kar 762 milijonov evrov. "Nasprotna stran na sestanek ni bila pripravljena, ni ponudila nobene rešitve, zato se je potem težko o čemer koli pogovarjati," je povedal prvi mož Iskre sistemov.

Zahtevek se po njegovih besedah nanaša na dva člena pogodbe. Prvi govori o vrednosti vložka Iskre sistemov, po katerem zahtevajo 26 milijonov evrov, drugi pa je zahtevek za odškodnino na osnovi izračuna števila kazni v zadnjem mesecu. Podatki sicer še niso v celoti obdelani, a je bilo po njegovih podatkih v zadnjem mesecu od odpovedi pogodbe opaženih skoraj 115.000 prekrškov.

"Vse skupaj znese okoli deset milijonov evrov kazni, po pogodbi se znesek zniža za 30 odstotkov, kar je okoli sedem milijonov evrov, to pa se pomnoži s 105 meseci, kolikor je še do izteka partnerstva. Vse skupaj znese 735,5 milijona evrov, kar je bistveno več od tistega, kar smo napovedovali še pred dnevi,"
je dejal Šešok in dodal, da so pred časom v Mariboru že uspešno znižali število prekrškov na 1.000 dnevno, zdaj pa se je njihovo število znova povečalo, in to na kar 4.000 prekrškov dnevno.

"S tem je za nas zadeva zaključena. Jasno, da to velja samo, če bo sprejeto in se bo izvajalo, v nasprotnem primeru pa gremo na sodišče in bomo tam videli, kdo ima prav ter ali bo zmagala ulica ali pravna država," je še dejal Šešok. Dogovor pričakuje do 1. maja.

ŽUPANOVA IZJAVA, TV MARIBOR

Kolikšen bo račun za sporne radarje?