Širša ideja je s polnilnimi postajami opremiti tudi ceste na Balkanu (slika je simbolična). Foto: EPA
Širša ideja je s polnilnimi postajami opremiti tudi ceste na Balkanu (slika je simbolična). Foto: EPA
Keltiko ozelenili s polnilnimi postajami

V Idriji in Spodnji Idriji so danes odprli pet polnilnih postaj, preostale tri pa bodo odprli v začetku junija. V okviru projekta "Zelena mobilnost prihodnosti bo tudi slovenska" pa bosta postaji postavljeni še v Ajdovščini in Medvodah.

Lastniki električnih avtomobilov bodo eno leto na teh polnilnicah avtomobile polnili brezplačno, ključno vprašanje pa je, kako električno mobilnost približati prebivalcem. Stroškovna dostopnost električnih avtomobilov je za direktorja Hidrie, Iztoka Seljaka, bistvena. "Okoli leta 2020 bo prišlo do stroškovno-cenovnega preboja in večje mase električnih vozil, ki bodo še vedno kombinirana s hibridnimi pogoni in bodo zagotavljala domet 1000 in več kilometrov," je ocenil Seljak.

V prihodnosti polnjenje v petih minutah
Polnilne postaje na keltiki z močjo 22 kW napolnijo vozilo v eni uri, postaje z močjo od 80 do 100 kW, ki stanejo desetkrat več, napolnijo avtomobil v 20 minutah. Seljak je dodal, da se razvijajo nove tehnologije, ki bodo brez kabla napolnile avto v od petih do sedmih minutah.

Glede samega projekta je pojasnil, da so s partnerji zbrali okrog 110.000 evrov. 90 odstotkov tega denarja je šlo v polnilne postaje, del pa je bil namenjen dobrodelnemu projektu Botrstvo.

Zelena keltika je obenem osnova za razmišljanje o zeleni balkaniki, je dejal: "Zelena balkanika je projekt ozelenitve avtoceste Ljubljana-Beograd-Skopje oz., gledano širše, Munchen-Salzburg-Atene-Istanbul."

V projektu poleg Hidrie in BMW Group Slovenija sodelujejo še Rotary Slovenija, Gimnazija Jurija Vege Idrija, Petrol, SIJ, Zavarovalnica Triglav, NKBM, Tesla Motors, Elektro Primorska/E3, Planika, Microsoft, Plan-net, Dvorec Kenda, Avantcar ter občine Ajdovščina, Bovec, Idrija, Kobarid, Medvode in Tolmin.

Keltiko ozelenili s polnilnimi postajami