Tovrstne analize krvi so v Mežiški dolini vsakoletne. Foto: EPA
Tovrstne analize krvi so v Mežiški dolini vsakoletne. Foto: EPA

NIJZ je vabilo na odvzem krvi poslal 47 otrokom iz občine Črna na Koroškem in 58 otrokom iz občine Mežica. Odvzemi krvi bodo potekali v ambulantah zdravstvenih postaj Črna in Mežica do 31. maja, za morebitne zamudnike bo mogoč odvzem tudi še kakšen dan po tem datumu. Na NIJZ-ju upajo na vsaj tako dober odziv kot lani, ko se je vabilu odzvalo 78 odstotkov vabljenih otrok. Prav tako upajo na čim nižje izmerjene vsebnosti svinca v krvi.

Odvzemi krvi triletnikov iz Zgornje Mežiške doline sodijo v program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini, rezultati odvzemov krvi pa so osnovno merilo za oceno napredka programa, nudijo pa tudi informacijo za načrtovanje prihodnjih ukrepov, pojasnjujejo na NIJZ-ju. Rezultati tokratnih odvzemov krvi bodo predvidoma znani na začetku julija.

Kjer je izpostavljenost svincu večja
Poleg odvzemov krvi in analiz sodelavci NIJZ-ja v okviru zdravstvenega dela sanacijskega programa letos načrtujejo več sodelovanja s podjetji in zavodi, kjer je izpostavljenost svincu večja. Poleg tega bodo, podobno kot pretekla leta, letos izvedli tudi več pregledov stanja na terenu, pregledali bodo otroška igrišča v občinah Mežica in Črna, izvajali bodo svetovanja staršem in skrbnikom otrok z najvišjimi izmerjenimi vsebnostmi svinca v krvi.

Načrtujejo tudi delavnice v vrtcih in šolah, z agencijo za okolje pa sodelujejo pri meritvah vsebnosti težkih kovin v tleh, je pojasnil Matej Ivartnik z ravenske enote NIJZ-ja.

Vlada je program letnih sanacijskih ukrepov v občinah Mežica in Črna za leti 2016 in 2017 potrdila prejšnji teden. Za izvajanje letnih programov je za letos iz državnega proračuna zagotovljen dober milijon evrov, za leto 2017 pa 754.500 evrov.

V Zgornji Mežiški dolini, ki je zaradi več kot 300-letnega izkopavanja v rudniku svinca in cinka obremenjena s težkimi kovinami, se izvaja vladni sanacijski program od leta 2008. Program je predvidel 15-letno sanacijo ob letnem znesku milijon evrov.