Minister za javno upravo Boris Koprivnikar se je odločil izkoristiti možnost, ki mu jo ponuja zakon, in razrešil načelnico druge največje upravne enote. Foto: BoBo
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar se je odločil izkoristiti možnost, ki mu jo ponuja zakon, in razrešil načelnico druge največje upravne enote. Foto: BoBo

Zakon o javnih uslužbencih namreč določa, da lahko minister v enem letu od nastopa funkcije razreši načelnike upravnih enot ne glede na razloge za razrešitev. Na to se je Koprivnikar pri pojasnilu tudi skliceval, svojo odločitev pa je še podkrepil s tem, da je od načelnice "druge največje upravne enote v državi pričakoval večjo dodano vrednost v smislu dejavnejše vloge v razvojnem ciklusu upravne enote".

Razrešena načelnica občinske uprave ministrove odločitve ni želela komentirati, saj se je o njej seznanila le prek medijev, je pa dejala, da z ministrom nista nikoli govorila "o njegovih pričakovanjih v povezavi z njeno dejavnejšo vlogo v razvojnem ciklusu upravne enote".

Karin Jurše je funkcijo prevzela 1. januarja 2014, ko je nasledila Željka Vogrina. Ta je veljal za tesnega političnega zaveznika nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja.

Po poročanju časnika Dnevnik pa naj bi ministrstvo že prejelo več anonimnih očitkov na račun Juršetove. Prav ona naj bi sprožila postopek za odvzem orožja Kanglerju, potem ko se je ta po zdaj že razveljavljenem izreku sedemmesečne zaporne kazni skliceval na duševne težave.

V postopku pa je storila formalno napako in o vsem skupaj pravočasno obvestila Kanglerja, ta pa je njeno ravnanje prijavil ministrstvu. Očital ji je nezakonito vstopanje v uradne evidence.