Kip je že zapustil Kromberk. Foto: BoBo
Kip je že zapustil Kromberk. Foto: BoBo

Umetnino je pred časom na dražbi stečajne mase Mipa kupil predsednik uprave Borznoposredniške družbe Ilirika Igor Štemberger. Ta je povedal, da se je za nakup skulpture odločil, ker bik ponazarja rastoče trende na borzi in zato sodi na mesto pred njo.

Za postavitev kipa se je že dogovoril z občino Ljubljana in pričakuje, da bo izvedena v dveh ali treh tednihv. Manjše težave so sicer imeli s pridobivanjem soglasij nekaterih etažnih lastnikov, vendar bo tudi to do ureditve Bavarskega dvora rešeno, je prepričan novi lastnik skulpture.

Za nakup bika je skupaj z DDV-jem odštel 115.000 evrov. Poleg tega je za novo postavitev naročil poseben podstavek, z ureditvijo okolice pa bo celotna naložba na koncu stala okrog 180.000 evrov.

Do postavitve na novi lokaciji pa bo skulptura počakala v delavnici Romana Kamška v Gradu pri Komendi. Kamšek je skulpturo pred več kot 20 leti tudi ulil in jo postavil, tokrat pa odmontiral in jo varno odpeljal z Goriškega. Kip je v zelo dobrem stanju, treba ga bo le še očistiti, je povedal Kamšek.

Izklicna cena je bila 200.000 evrov
Kip bika so pred vhodom Mipa postavili septembra 1992 ob praznovanju 45-letnice podjetja. Po stečaju Mipa leta 2009 je stečajni upravitelj Mipa skulpturo pred vhodom, kot tudi druge umetnine, prodajal več časa, končno pa prodaja kipa uspela v začetku letošnjega leta po zbiranju neobvezujočih ponudb.

Med desetimi ponudniki je za skulpturo največ ponudila Ilirika. V stečajno maso, ki bo namenjena najprej za poplačilo delavcev, je tako prispevala skoraj 90.000 evrov, kar je sicer manj od izklicne cene 200.000 evrov.