Dijaki razpravljajo o težavah alpske regije, veljajo pa tudi določena pravila oblačenja in obnašanja. Uradni jezik je angleščina. Foto: Rubina Viriant
Dijaki razpravljajo o težavah alpske regije, veljajo pa tudi določena pravila oblačenja in obnašanja. Uradni jezik je angleščina. Foto: Rubina Viriant
Slovenski predstavniki v YPAC
Slovenski delegati so bili še posebej pozorni na potek in organizacijo dogodka, saj bo prihodnje leto gostiteljica Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra iz Kamnika. Za pomoč se že zdaj obračajo na zainteresirane sponzorje. Foto: Rubina Viriant
YPAC, mladinski parlament Alpske konvencije
Dijaki so sklepali nova prijateljstva, se družili in si ogledali znamenitosti gostujočega mesta. Foto: Rubina Viriant
Slovenski predstavniki v YPAC
Vsaka delegacija je v maternem jeziku predstavila sprejete postulacije politiku iz svoje države. Foto: Rubina Viriant

Na gimnaziji v Innsbrucku so pred leti imeli idejo, da bi približali delovanje parlamenta in politike mladim. Ustanovili so mladinski parlament Alpske konvencije (YPAC). Pridružilo se jim je deset šol iz sedmih evropskih držav. Dijaki so prišli iz Avstrije (Innsbruck), Nemčije (Sonthofen, Rosenheim), Slovenije (Kamnik, Maribor), Švice (Trogen), Francije (Chamonix), Liechtensteina in Italije (Merano, Basano).

Tako se že nekaj let predstavniki posameznih šol iz teh držav srečujejo na parlamentarnem zasedanju. Letos je bilo to v Chamonixu v Franciji na gimnaziji Lycee Roger Frison Roche. Slovenijo sta zastopali II. gimnazija Maribor ter Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik.

Dijaki so se vživeli v vloge poslancev ter tokrat razpravljali pod sloganom Moje Alpe brez meja. Razdeljeni so bili v sedem skupin: štiri odbore, filmsko skupino, novinarsko skupino in skupino, ki se je ukvarjala s posredovanjem obravnavane teme v politiko in javnost.

V odborih izoblikovali stališča
Člani odborov govorijo o temah, ki so predhodno določene. Letos so bile tako na vrsti razprave o izobraževanju, usposabljanju in delu, vsakodnevnem življenju, ekonomiji in energiji ter aktivnem državljanstvu. Mladi parlamentarci so tako zagovarjali, da so razgledanost, izobrazba in delo glavni temelji za obstoj vsakega človeka.

Kamniška delegacija (Benjamin Zajc, Martin Špendl, Anže Gorjan Novak, Rubina Viriant, Monika Nedveš, Aleksandra Zamljen in Mark Lisičič) je iskala tudi rešitve za aktivno državljanstvo, predlagali so forum, na katerem bi državljani alpskih držav lahko komunicirali med seboj, ter televizijsko oddajo, ki bi predstavila informacije o politiki posamezne alpske države. Prav tako bi uvedli obvezni šolski predmet, namenjen učenju o političnem sistemu svoje države in debati o aktualnih političnih dogajanjih. Za spodbujanje aktivnega državljanstva že od mladih let pa so si z drugimi člani odbora zamislili lokalni parlament za državljane, starejše od 14 let.

Konkretni predlogi za izkoriščanje energije
V odboru, v katerem so razpravljali o energiji, so mladi parlamentarci poudarili, da je nujno treba narediti miselni preskok - "vse besede in dejanja so zaman, če ni podpore tako posameznikov kot institucij."

"Na območju kamniške občine bi bilo smiselno spodbuditi razvoj malih podjetij, saj je območje izredno zanimivo in privlačno, a je glavna težava v pomanjkanju sredstev. Idealen bi bil javni prevoz na električno energijo, saj smo v osrčju Alp. Že obstoječe podjetje javnega prevoza bi morali nagovoriti k spremembi pristopa, zgledovali pa bi se lahko po švicarskem modelu. Na določenih območjih Alp so že uvedli izključno javni prevoz na električno energijo, kar bi bilo uresničljivo tudi pri nas. Prepričani smo, da lahko največ storimo na področju izobraževanja, seveda pa moramo tudi pri nas začeti že v vrtcih. V našem mestu bi morali že zaradi lege poskrbeti, da bi otroke večkrat peljali na krajše izlete, na katerih bi jim na ustrezen način pokazali lepote narave in jih poučili, kako jo ohraniti še za naslednje rodove," so zapisali predstavniki kamniške šole.

Prav v Kamniku se bodo dijaki sedmih alpskih držav srečali na zasedanju prihodnje leto.