Mlinotest je do danes moral plačati 924.000 evrov odškodnine zaradi nezmožnosti uporabe nekdanjega gostišča Adria v Vipavi. Dolžnost je izpolnil, toda pet upravičencev je na račune dobilo nekaj manj denarja, kot bi morali. Od glavnice naj bi Mlinotest odštel 22-odstotni davek. Foto: MMC RTV SLO
Mlinotest je do danes moral plačati 924.000 evrov odškodnine zaradi nezmožnosti uporabe nekdanjega gostišča Adria v Vipavi. Dolžnost je izpolnil, toda pet upravičencev je na račune dobilo nekaj manj denarja, kot bi morali. Od glavnice naj bi Mlinotest odštel 22-odstotni davek. Foto: MMC RTV SLO

Mlinotest je do danes moral plačati 924.000 evrov odškodnine zaradi nezmožnosti uporabe nekdanjega gostišča Adria v Vipavi. Dolžnost je izpolnil, toda pet upravičencev je na račune dobilo nekaj manj denarja, kot bi morali. Od glavnice naj bi Mlinotest odštel 22-odstotni davek.

V ajdovski mlinarski in pekarski družbi se na naše klice ne odzivajo, predstavnik denacionalizacijskih upravičencev, Aleksander Gabrščik, pa nam je povedal, da bo zadevo preučil njihov odvetnik. Dodal je še: "Vsekakor smo si po skoraj četrt stoletja pravdanja z Mlinotestom danes popoldne oddahnili. Odškodnino oziroma denar za nezmožnost uporabe našega objekta smo po dolgoletnem pravdanju končno dobili. Zakaj nekaj manj, pa bomo preverili. Če si je Mlinotest del denarja zadržal nezakonito, bomo šli v izvršbo."

Mlinotest bo šel v protinapad
Kot smo že poročali, ta denacionalizacijska zgodba tudi za Mlinotest še ni zaključena. Pravico in vsaj toliko denarja bodo Mlinotestovci terjali nazaj, in sicer vse do Evropskega sodišča za človekove pravice. Predsednik uprave Mlinotesta David Nabergoj je po razglasitvi sodbe Višjega sodišča v Kopru, ki je dalo prav denacionalizacijskim upravičencem, namreč dejal: "Denacionalizacijski upravičenci so dobili milijonski loto. Toda po krivični sodbi. Zato bomo mi pravico iskali v Evropi. Prepričan sem, da z bolj 'fer' sodniki. Čakamo lahko toliko let, kot je potekal ves ta denacionalizacijski postopek. Torej vsaj dve desetletji. Toda na koncu bomo zmagali mi. Če so potomci denacionalizirancev dobili loto, bo Mlinotest dobil evrojackpot."

V naravi in v denarju!
Denacionalizirani upravičenci so gostišče Adria dobili vrnjeno "v naravi" leta 2007. Gre za znano vipavsko gostilno, ki stoji tik ob obnovljenem Lanthierijevem dvorcu v Vipavi in ki je bila po drugi svetovni vojni podržavljena. Leta 1982 jo je takratna občina Ajdovščina oddala Mlinotestu oziroma Mlinotestovemu TOZD-u, pozneje hčerinski družbi M Hotel Planika. Adrio je ta Mlinotestova družba upravljala do leta 1998, ko je inšpekcija zahtevala zaprtje. Vlaganja v obnovo bi bila prevelika, zato so se v Planiki odločili za konec obratovanja gostišča. Leta 2001 je šla hčerinska družba Planika v stečaj.

Leta 2007 so jo torej denacionalizacijski upravičenci gostišče končno dobili vrnjeno v naravi, leta 2009 pa so vložili še tožbo zaradi nezmožnosti uporabe. Takrat v višini 2,700.00 tisoč evrov. Višje sodišče v Kopru je upravičencem priznalo odškodnino, vendar manj, kot so zahtevali. Mlinotest je tako do danes moral plačati 924.000 evrov (glavnica + obresti).

David Nabergoj, predsednik uprave Mlinotesta, je nad odškodnino, ki jo je določilo sodišče, ogorčen: "Odškodnina znaša skoraj 11-kratno vrednost nepremičnine - 84.000 evrov je namreč vrednost Adrie po cenitvi geodetske uprave, za nas pa to pomeni 810 povprečnih bruto plač!"