Opozicija je opozarjala na nerealno načrtovanje koalicije. Foto: BoBo
Opozicija je opozarjala na nerealno načrtovanje koalicije. Foto: BoBo

.
Današnji rebalans je precej skrčen glede na rebalans, ki so ga mestni svetniki potrdili julija in ki je predvideval 353,3 milijona evrov prihodkov ter 351,9 milijona evrov odhodkov. Svetnik SDS-a Jernej Pavlin je v razpravi opozoril, da je bil tudi pri sprejemanju tokratnega rebalansa odsoten ljubljanski župan Zoran Janković ter da se mestni svetniki z rebalansom ukvarjajo na vsaki tretji seji.
Podžupan Aleš Čerin je pojasnil, da z rebalansom usklajujejo številke z realnim stanjem, saj so bili v proračun vključeni vsi projekti, s katerimi so želeli kandidirati za evropski denar. Kritični so bili tudi v ZL-ju, kjer se jim po besedah svetnice Nataše Sukič zdi odstopanje od prvotnega proračuna preveliko.

Svetnik SMC-ja Dragan Matić pa je opozoril, da iz rebalansa ni mogoče razbrati pravega ozadja za silovit izpad dohodkov. Povedal je tudi, da izgovarjanje, da je nepremičninski trg kriv za izpad 16 milijonov evrov, ni utemeljeno, saj je nepremičninski trg, tako Matić, že dalj časa stabilen.

V razpravi je Pavlin izpostavil še, da v tokratnem poročilu v primerjavi s prejšnjim ni ničesar o projektu Stožice, svetnik SDS-a Mirko Brnič Jager pa je v poročilu pogrešal primer prodaje zemljišča podjetju Tritonis.

Prihodnje leto 100 milijonov evrov več prihodkov?
Ljubljanska občina je sicer na svoji spletni strani objavila tudi osnutka odlokov o občinskih proračunih za leti 2015 in 2016, na katera do 19. decembra zbirajo pobude in predloge. V osnutku proračuna za prihodnje leto občina načrtuje 387,2 milijona evrov prihodkov in 382,7 milijona evrov odhodkov.

S prodajo stavbnih zemljišč namerava pridobiti 39,7 milijona evrov, evropski denar pa naj bi nanesel dodatnih 63,1 milijona evrov. Naložbeni odhodki so ocenjeni na 157,1 milijona evrov, zadolževanje občine pa je predvideno v vznesku osem milijonov evrov.

Z osnutkom proračuna za leto 2016 pa občina načrtuje 327,4 milijona evrov prihodkov, 314,6 milijona evrov odhodkov ter zadolževanje v višini šest milijonov evrov.